• DOLAR 32.557
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2428.003
  • ...
Ev ekmeği yapan fırıncılar dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Geçmişte her mahallede bir ekmek fırınının olduğunu söyleyen fırıncılar, merkezi yerlerde açılan ekmek fabrikaların açılmasıyla mesleklerinin öldüğünü söylediler.

 

Yaklaşık 40 yıldır Merkez Suriçi ilçesinde fırıncılık yapan Ferit Çaklak ve Feyzi Kökel, mahalle aralarında ev ekmeği yapan fırınların yok olma ile karşı karşıya kalmasına rağmen mesleklerini çok sevdiklerini ve sonun kadar sürdüreceklerini söylediler.

 

Fırıncılık mesleğinden önce simit satarak çalışma hayatına başladığını ifade eden Ferit Çaklak, “8 yaşındayken simit satmaya başladım. Yaklaşık 4-5 sene simit sattıktan sonra her türlü zorluğa rağmen bu fırını açtık ve yaklaşık 40 senedir burada fırıncılık yapıyoruz.
 

 

“Eskiden bu tür fırınlar çok vardı ama artık kalmadı”
Eskiden mahalle aralarındaki fırınlar çok fazlaydı ancak şimdilerde ise sadece birkaç tane kaldı. Bu tür fırınlarda yapılan ekmekler diğer ekmeklere göre daha bereketli oluyor. Normalde diğer ekmekten yenildiği zaman doyurmuyor. Ama bu tür fırınlarda yapılan ekmekler hemen doyuruyor. Bu tür ekmekler hem gevrek hem de bereketlidir. Ondan dolayı halkımız bu tür ekmeğin yapılmasını istiyor.” şeklinde konuştu.
 

 

“Büyük fırınların açılmasıyla mahalle fırınlarının mesleği kalmadı”
Büyük fırınların açılmasıyla mahalledeki fırıncıların mesleği öldü diyen Çaklak, “Mesleğimi seviyorum ama eskiden daha çok seviyordum. Eskiden gece gündüz demeden çalışırdık çünkü bu mesleği severek ve hevesle yapıyorduk. Eskiden bu meslek çok güzeldi ama büyük fırınların açılmasıyla mahalle fırınlarının mesleği öldü. Eskiden bütün fırıncılar birleşmedi birleşseydik böyle olmazdı. O zamanlar bazı derneklerden geldiler ve dediler ki, birlik olun haklarınızı arayalım, ama kimse birlik olmadı. Ben istiyordum ki, birkaç kişi ile gidip hakkımızı savunalım ama 2 kişiden başka kimse yanaşmadı. Geride kalanlar bizi desteklemedi. Eğer bizi destekleseydiler bu halde olmazdık. Şuan mahalle fırını olarak sadece 2 kişi kalmışız.” dedi.
 

 

“Mahalleli yapılan ekmeklerden memnun kalıyor”
Çok uzun bir zamandır bu mesleği yaptığını ve işinden çok memnun olduğunu söyleyen Fevzi Kökel, mahalledeki herkesin yaptıkları ekmeklerden memnun kaldıklarını ifade etti.
 

 

Mesleğini sevdiğinden dolayı 40 yıldır yılmayarak devam ettiğini söyleyen Kökel, “Bu mesleği çok seviyorum ve 40 yıldır hiç yılmadan devam ediyorum. Mahalleli bizi tanıyor ve çok seviyor. Uzak mahallelerden bile hamurlarını buraya getiriyorlar biz de pişiriyoruz. Şimdi ise 64 yaşındayım ve mesleğime devam ediyorum bırakmaya da niyetim yok.” ifadelerini kullandı.
 

 

Diyarbakır'da mahalle aralarında bulunan ve bir zamanlar gözde olan fırınlarda, evlerden getirilen hamurlar pişiriliyordu. Daha ekonomik olan bu yöntem Diyarbakırlılar tarafından da tercih ediliyordu.   (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir