• DOLAR 32.527
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2430.862
  • ...
`Hizbullah hükümlüleri yeniden yargılanmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR – Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasını ön gören düzenlemeler ile ilgili tartışmalar devam ederken hukukçular yapılacak bir düzenlemeden tüm siyasi mahkumların faydalanması gerektiğini söylediler.
 
Yeniden yargılamanın kanunda belirtildiğini ifade eden Av. Abdülgani Orhan, yeniden yargılamanın bir zümreyi değil herkesi kapsaması gerektiğini söyledi.  Orhan, yapılacak bir düzenlemeyle Hizbullah hükümlüleri başta olmak üzere tüm siyasi mahkumların yeniden yargılanması gerektiğini belirtti.
 
“Tüm siyasi tutuklular yeniden yargılanmalı”
Yeniden yargılamanın sadece Ergenekon ve Balyoz davası sanıkları için olmaması gerektiğini söyleyen Orhan, “Paralel yapıya mensup olduğu ispatlanan tüm savcıların ve dolayısıyla yargılamaları yapan ve örgüt üyeliği ispatlanan tüm hâkimlerin yapmış olduğu dosyalar için yeniden yargılanma yolunun açılması lazım ve bununla alakalı kanuni düzenleme yapılmalıdır. Hizbullah hükümlüleri başta olmak üzere tüm siyasilere bu hak tanınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
 
Barolar Birliğinin yeniden yargılama teklifini vermesinin siyasi bir rant olduğunu söyleyen Av. Mehmet Karadağ ise  “Hukuki bir işlemden ziyade siyasi bir işlemle yeniden yargılamanın önü açılmak isteniyor.” ifadelerini kullandı.
 
“Yeniden yargılama bir kesimi kapsamamalı”
Düzenlenmek istenen yargılama kapsamının 2012 yılını temel alınmasının, Barolar Birliğinin amacını ortaya koyduğunu ifade eden Karadağ, “Bu kurnazca bir plandır çünkü bu tarihten sonra karara bağlanan veya halen devam eden dosyalara baktığımızda açıkça Ergenekon ve Balyoz dosyalarının kastedildiği ortadadır. Dolayısıyla yapılmak istenen şudur. Barolar Birliği, AK Partinin son süreçte yaşadığı sıkıntılı halinden de istifade ederek Balyoz ve Ergenekon hükümlülerinin serbest bırakılmasını bu şekilde siyasi bir operasyonla yargısal işlemlerden daha öte siyasi bir operasyonla bırakılmasını arzuluyorlar.” dedi.
 
“Asıl mağdur edenler Ergenekon tutuklularıdır”
Gerçek mağdurların Ergenekon ve Balyoz tutukluları olmadığını söyleyen Karadağ, “2012’den sonra Balyoz ve Ergenekon tutukluları için bir örtülü af olmuş olacak. Buda tabi ki kamu vicdanını rahatsız edecek bir uygulama olacak. Oysa aslında gerçek mağdur olanlar bunlar değil, bunlar mağduriyet yaşatanlardır. Asıl mağdur olanlar uzun yıllardır tutuklu bulunan mütedeyyin insanlardır. Bu mağduriyetin giderilmesi için bir şey yapılacaksa genel bir affın çıkarılması gerekir. Yoksa sadece Ergenekon ve Balyoz tutuklularını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılırsa bu hukuki olmadığı gibi adalete olan güveni de zedeler.” şeklinde konuştu.
 
“STK’lar destek vermelidir”
Özellikle dindar kimliklerinden dolayı cezaevlerinde bulunan kişilerin yeniden yargılanması için çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Karadağ, bu konuda sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.
 
“Bir kesime tanınacak hak, faciaya yol açar”
Karadağ son olarak, “Ergenekon ve Balyoz tutuklarına yönelik örtülü bir affın ortaya çıkması demek, AK Partinin zar zor kayıt altına aldığı bir canavarın yeniden serbest bırakılması anlamına geldiğini unutmamak gerekir. Çünkü biliyoruz ki Balyoz ve Ergenekon sürecinde darbe planları ortaya çıktı ve bunların sorumluları tutuklandı. Dolasıyla dikkatli olmak lazım mevcut bir yanlışı başka bir yanlışla düzeltmek o yanlışa daha da pirim vermek ve devam etmek olur. Daha önceden yargıyı belli kesimler vesayetinde teslim eden AK Parti bu saatten sonra yargıyı siyasete alet edip belli kesimlere sunarsa bu feci bir kaza olur.” dedi.
(M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir