• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
"Lice katliamı için yeni bir komisyon kurulsun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması yapan  Lice Adalet Arıyor Platformu, Lice olaylarını araştırmak amacıyla TBMM’de yeniden bir komisyon kurulmasını talep etti.

 

Diyarbakır Adalet Sarayı önünde düzenlenen basın açıklamasını Şaban Maltaş okudu. 1993’ün  Cumhuriyet tarihinin en karanlık yılı olduğunu öne süren Maltaş, “Turgut Özal’ın şüpheli bir biçimde ölümü, Eşref Bitlis’in uçağının yine şüpheli bir biçimde düşmesi, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın katledilmesi ve daha birçok katliam Kürdistan Coğrafyasında işlendi.” dedi ve  bu paydan Lice’nin de nasibini aldığını kaydetti.

 

“Bazı bozuk zihniyetler Lice’yi yok etmek istediler”

O dönemde bazı bozuk zihniyetlerin Lice’yi yok etmek istediğini ifade eden Maltaş, “Plan hazırlandı ve işleme koyuldu. Lice bir hafta boyunca tüm dünyayla iletişimi kesildi.  O dönemin Başbakan yardımcısı olan Deniz Baykal’ı dahi Lice’ye sokmayan güç kimse, Lice’yi yakan ellerde aynı güçtür.” şeklinde konuştu.

 

“Evler yakıldı, insanlar öldürüldü, camiler bombalandı”

 “Yapılan her şey alenice yapıldı. Halkın gözleri önünde evler yakıldı, işyerleri talan edildi ve insanlar öldürüldü.” diyen Maltaş,  “Camiler bombalandı, hayvanlar telef edildi, insan hak ve onuru ayaklar altına alındı. Bilanço çok ağırdı. 4 yüz den fazla ev, 2 yüz 87 işyeri tamamen yakılmış ve sayısı tam netleştirilemeyen 5’i çocuk 20’den fazla insan katledilmiş ve binlerce insan yaralanmıştır. Bununla beraber binlerce insan göç etmekle beraber büyük travmalar yaşamıştır.” ifadelerini kullandı.

 

Lice davasının zaman aşımına uğratılmak istendiğini belirten Maltaş, “Lice halkının verdiği mücadele, gösterdiği kararlılık ve o dönemin tanıklarının ifadeleri sonucunda savcı iddianame hazırlamış, Diyarbakır 8. Ağır Caza Mahkemesinde dava açmıştır. Dün alınan son bilgilere göre sanıkların mahkemenin naklini talep etmeleri gündeme gelmiştir. Bu nakil hukuka aykırı olup, faillerin hesap vermesine engel teşkil eden bir girişimdir bunu kabul etmiyoruz.” şeklinde konuştu. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir