• DOLAR 32.588
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2414.266
  • ...
SBS İptal Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümetin dershaneleri dönüştürme kararının ardından başlayıp 17 Aralık kirli operasyonu ile zirveye tırmanan ve devlette ‘paralel yapı’ tartışmalarına yol açan gerilimli ortam devam ederken, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nden çıkan bir karar kafaları iyice karıştırdı.

SBS’NİN YÜRÜTMESİNE DURDURMA

Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013`te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan SBS sınavında Almanca ve İngilizce cevap anahtarlarının yanlış okunması sebebiyle puanlamaları yanlış yapılan 718 öğrenci sebebiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınavı tümüyle iptal etti.

KAOS’UN YOLUNU CHP AÇTI

Üst mahkemelerce de onanması halinde eğitimde büyük bir kaos doğmasına yol açacağı değerlendirilen karar CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın’ın başvurusu üzerine alındı.

GEREKÇEYE BAK!

İDARE MAHKEMESİ ŞİMDİYE KADAR NEREDEYDİ?

İdare Mahkemesi’nin kararında “Seviye Belirleme Sınavına katılan 1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi`ne itiraz yolu açık olmak üzere, 10 Ocak 2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi" denildi. Karar üzerine eğitim çevrelerinden, “İdare mahkemesi şimdiye kadar neredeydi, eğitim yılı yarılanmış durumda. Ayrıca bu hata 1 milyonun üzerindeki öğrenciyi değil puanlamasında hata yapılan 718 öğrenciyi ilgilendiriyordu. Bunu da Milli Eğitim Bakanlığı, kontenjan artışı yoluyla telafi edebilirdi” tepkisi geldi.

EĞİTİM BİR SEN: ZAMANLAMA MANİDAR

Sınavla ilgili yürütmeyi durduran idare mahkemesinin kararı ile eğitimde büyük bir kaosun yaşanabileceği uyarıları yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Bakanlığın, bölge idare mahkemesi ve Danıştay’a itirazda bulunacağı öğrenilirken, idare mahkemesinin kararını zamanlama yönünden manidar bulduğunu ifade eden Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, “Zamanlamayı manidar buluyorum. Şu anda sürdürülen farklı operasyonların bir yansıması veya boyutu olarak görmek ister istemez insanın aklına geliyor. Şu anda öğrencilerin yoğun bir şekilde derslere girdikleri bir dönem, eğitimde kaos kimin işine gelir anlamıyorum. Özellikle uzun bir yaz dönemi geçilip kararın bu zamana denk getirilmesi, bırakılması oldukça manidar.” şeklinde konuştu.

“SORUNU MİLLİ EĞİTİM ÇÖZEBİLİR”

Bu noktadan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na görev düştüğünü belirten Özer, “Bakanlık bu 718 öğrencinin durumunu ele alıp gerekiyorsa kontenjanları artırarak buradaki problemi çözebilir. Bütün sınavı alt üst etmenin kimseye bir faydası olmaz. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu noktada adım atmasını bekliyoruz.” şeklinde devam etti. Özer ayrıca 718 öğrencinin cevap anahtarlarında yapılan hatanın 1 milyonun üzerindeki öğrencinin sıralamasını etkilemesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

MEB İTİRAZ EDECEK

Milli Eğitim Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, mağduriyetlerin önüne geçileceği belirtilerek, sözkonusu karara itiraz edileceği bildirildi.

Habervaktim.com

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir