• DOLAR 32.548
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2427.286
  • ...
Sivri burunlu ayakkabı başparmak çıkıntısı yapar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Vücudumuzun bütün yükünü çeken ayaklarımızın  sağlığı en son aklımıza gelen şeydir. Oysa uzmanlar,  omurga ile ilgili birçok rahatsızlığın temelinde ayak sağlığına gerekli önemin verilmemesinin   yattığını belirtiyor. Birçok  insanın  estetik kaygılardan  dolayı, ayağı rahatsız ettiği halde topuklu  ve  ince burunlu ayakkabılardan vazgeçmiyor.
 
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi  ayakkabı seçimleri hakkında bilgi verirken, “İdeal ayakkabı, önü yuvarlak ve geniş, mümkünse bağcıklı, topuğu da 5 ila 10 pont yüksekliğinde olmalı. Birçok insanın, özellikle de kadınların tercih ettiği sivri burunlu ayakkabılar parmağı sıkıştırıyor ve zamanla başparmak çıkıntısına neden oluyor. Sivri burun parmak çıkıntısını tetikliyor, küçük parmakların şeklinin bozulmasına neden oluyor. Topuk yükseldikçe yük tekrar dize ve bele dönüyor, diz ve bel ağrısı gelişiyor. Yük ön tarafa doğru gittiği için başparmak çıkıntısı ve parmaklarda şekil bozukluğu oluyor. Ayakkabıda ayrıca esneme olması gerekiyor. Tahta ya da sabo ayakkabı esnemediği için ağrı problemi yapar. Dolgu topuğun önüyle arkası beraber gidiyorsa hiçbir problemim yok. Yani ayakkabının arkası yüksek,  öne doğru da yüksek gidiyorsa sıkıntı yaşanmaz. Ama her şeyin fazlasında sıkıntı var. 15 ponttan sonra ayak çok yükseliyor, yerden yükseldiğinde yine yaylanma bozulduğu için diz ve bel ağrısı oluyor.”  ifadelerini kullandı.
 
Babetler  diz ve bel ağrısı yapıyor
Muğrabi,  rahat  ve pratik kullanışlı oldukları için rağbet  gören  babet  ayakkabılar için de şunları söyledi: “Babetler düz ve içinde hiçbir destek yok. Ayakta durdukça bir dönem sonra kas gücü azaldığı için babet  tabanı kavisini kaybedip aşağı doğru çökmeye başlıyor. Kavis çöktüğü anda ağrı başlar. Özellikle bel ve diz ağrısı başlar, o yüzden babet içinde hiçbir destek olmadığı için gün içinde çabuk yorulma bel ve diz ağrısı yapar.”
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir