• DOLAR 32.607
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2497.519
  • ...
5 üye sürpriz yaptı, HSYK`da dengeler değişti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Adalet Bakanı`na geniş yetkiler veren HSYK Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu`nda görüşülürken, HSYK`da çok kritik bir toplantı yapıldı.
 
Kurula Bakan Bekir Bozdağ ilk kez başkanlık etti, Müsteşarı Kenan İpek de HSYK üyesi sıfatıyla ilk kez toplantıya katıldı.

Vatan`ın haberine göre; HSYK Genel Kurulu, Bozdağ`ın önerisiyle hakim-savcı atamalarını yapmakla yetkili HSYK 1. Dairesi`nin 2 üyesinin değiştirilmesi teklifini oyladı. Oylamada Yargıtay ve Danıştay`dan seçilen 5 üye hükümete yakın üyelerle birlikte hareket etti. Teklif 9`a karşı 13 oyla kabul edildi.

Kararla 1. Daire üyeleri Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu`nun yerine 3. Daire üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire üyesi Halil Koç getirildi. Berberoğlu 2. Daire`de, Çiçekli ise 3. Daire`de görev yapacak.
 
1. Daire üyeliğine getirilen Koç ve Aytin, HSYK`nın hükümetin tepkisini çeken Adli Kolluk Yönetmeliği açıklamasına karşı çıkan 5 üye arasındaydı. 1. Daire`den gönderilen Berberoğlu ile Çiçekli ise imza atmıştı.

Bütün üyeler oylandı
HSYK toplantısında Bakan, Müsteşar ve Başkanvekili dışında kalan 19 üyenin tamamının görev yaptıkları dairelerde kalıp kalmayacaklarının oylandığı öğrenildi. 15 üyenin yerinde kalmalarına karar verildi.

2500 kişiyi kapsayacak
Kulislerde, 1. Daire`nin her yıl Ocak ayında çıkarılan mazeret kararnamesi ve Yargıtay tetkik hakimliğine yapılacak atamalarla ilgili kararnameyi son aşamaya getirdiği belirtildi.
 
1. Daire`nin önümüzdeki günlerde 50 civarında başsavcının değişeceği; özel yetkili mahkeme hakim ve savcılarını da kapsayan kararnamenin 2 bin 500 hakim ve savcıyı kapsayabileceği belirtiliyor.
 
Buna göre 13 bin 666 hakim ve savcının yaklaşık 5`te 1`inin yeri değişecek. Kararnamenin 19 Ocak`ta ilk defa atanacak hakim ve savcıların kura kararnamesi ile birlikte çıkarılması bekleniyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir