• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
BİSİAD HSYK düzenlemesine tepki gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği(BİSİAD)Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını ve işleyişini değiştirmeyi öngören düzenlemeye tepki göstererek hükümeti eleştirdi.

 

Dernek başkanı Ayetullah Şimşek, “Son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ve sonrasında yaşananları dikkatle takip etmekteyiz. Benzer durumlarda nasıl tepki verilmesi gerektiğine dair geçmiş tarihimizde örnekleri hepimizin malumudur. Ayrıca son bir ay içerisinde dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde yaşanan yolsuzluk soruşturmaları ve yolsuzluklara karıştığı iddia edilenlerin, üst düzey yöneticilerinin, yasama, yargı ve yürütme erklerinin, ülke medyasının ve kamuoyunun aldıkları tavırları ibret ve gıpta ile izlemekteyiz.” dedi.

 

Yıllardır zulüm eden yargı suçsuz gösterildi

Şimşek, açıklamasının devamında şunlara değindi: “Kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve hukuk karşısında herkesin eşit olması gibi hukuk devleti olmanın temel ilkeleri bütün siyasi görüşler için vazgeçilmezdir.

 

Ülkemizde ise, yaşanan süreçte adli kovuşturma ve yargılamada yakınları bulunanların kovuşturmayı yapan emniyet ve yargı mensuplarını görevlerinden aldıklarını ve bunu ülke çapında bir personel ve bürokrat kıyımına dönüştürdüklerini büyük bir şaşkınlıkla gözlemlemekteyiz. Açıklamaya sebep teşkil eden son gelişmenin ise TBMM’ye sevk edilen bir yasa tasarısı ile zaten ağır ithamlar ve basın yoluyla baskı altında tutulan yargı mensuplarının, hukuki tarafsızlığını ve bağımsızlığını ortadan kaldıracak atama ve soruşturmalarını tümüyle Adalet Bakanı’na bağlayacak bir düzenlemenin getirilmeye çalışılmasıdır.”

 

Sürecin kısa ve orta vadede ulusal ve uluslararası düzeyde çok ağır ekonomik ve ticari maliyetler getireceğine dikkat çeken Şimşek, “Büyüme ve gelişme için hem yurtdışından doğrudan yatırıma, hem de yurtdışından finansman bulmaya ihtiyacı olan Türkiye ekonomisinin, yurt dışında ‘öngörülebilir bir hukuk devletinden’, ‘bir gecede değiştirilebilen sözde kanunlar ülkesine’ dönüşen ülke algısı nedeniyle ciddi bir güven, finansman ve yatırımcı kaybına uğrayacağı endişesini taşıyoruz.

 

Hem emniyet teşkilatında hem de yargıda yapılmaya çalışılan değişikliklerin, aslında yargılamaya konu olan şahısların masumiyet karinelerine zarar verdiği ve daha en baştan suçlularmış gibi bir algı oluşturduğunu da unutmamalıyız. Herkesi devletimizin ve ülkemizin geleceğini muhafaza etmek için adalete ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve yargının bağımsızlığını zedeleyecek adımlar atmamaya çağırıyoruz.” İfadelerini kullandı.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir