• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
Kendi elektriklerini üretecekler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi, kullandığı elektriği rüzgâr ve güneş enerjisinden elde etmek için gerekli yatırımları yaparak bir ocak itibariyle deneme amaçlı elektrik üretimini gerçekleştirdi.

 

Geliştirdikleri proje ile enerji gereksinimini solar sistemi ile gün ışığından, rüzgâr türbini sistemi ile de rüzgâr gücünden üreterek karşılamayı hedeflediklerini belirten merkez müdürü Erol Ertürk, elde edilecek enerji ile merkezin enerji gereksiniminin yüzde 65-70‘nin karşılanacağını belirtti.

 

Üretilecek elektriğin elektrik kurumu ile yapılacak anlaşma sonrası ulusal sisteme entegre edileceğini belirten Ertürk, “Mevcut uygulamaya göre, ürettiğimizi sisteme verip sistemden de enerji ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz. Mahsuplaşma ile enerji giderimizi yaklaşık yüzde 70 azaltmış olacağız. Güneş ışığı enerji sistemimiz 7 kilowatt gücünde, ileriki yıllarda bu gücü 15 kilowatt çıkarmak istiyoruz.” dedi.

 

Rüzgar türbininin 400 kilowatt gücünde ve eğitim amaçlı olduğunu, dış aydınlatmanın da buradan elde edilen elektrikle yapılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Erol Ertürk, toplam maliyetin 37 bin 500 TL. Olduğunu ve bunun da proje kapsamında genel bütçeden karşılandığını belirtti. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir