• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
G.Sudan`da Göç Sayısında Büyük Artış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Güney Sudan`daki BM misyonunun (UNMISS) verilerine göre, yaklaşık bir ayı geride bırakan olaylar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan kişi sayısında son bir haftada büyük bir artış yaşandı.

UNMIIS verilerine göre, ülke içinde evlerini terk edenlerin sayısı son bir hafta içinde 200 binden 355 bine çıktı. Bu kişilerden yaklaşık 65 bini ülke genelindeki BM yerleşkelerinde bulunuyor.

Komşu ülkelere kaçan Güney Sudanlı sayısında da artış oldu ve sığınmacı sayısı 78 bini geçti. Buna göre çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 42 bin 600 kişi Uganda, 18 bin 600 kişi Etiyopya, 6 bin 800 kişi Kenya ve 10 bin kişi de Sudan`a sığındı.

Çatışmaların devam ettiği ülkede son olarak Yukarı Nil Eyaleti`nde muhaliflerle hükümet güçlerinin ağır silahlarla çatıştığı ve yerlerinden edilen kişilerin bulunduğu BM yerleşkesindeki sığınmacıların da şarapnel parçaları nedeniyle yaralandığı kaydedildi.

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan`ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir`in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar`ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık`tan bu yana çatışmalar yaşanıyor.

BMGK, geçen ay aldığı kararla ülkede halen 7 bin olan BM barışgücü askeri sayısını 5 bin 500 kişi artırarak bu sayının 12 bin 500`e ulaşmasını istemişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir