• DOLAR 32.636
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2413.67
  • ...
Hani ve köylerinde Mevlid Kandili ihya edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  -  Hani İlim Kültür Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İrşad-Der), Mevlid Kandili münasebetiyle ilçe merkezi, Abacılar, Kuyular ve Gürbüz köylerinde Hz. Muhammed (s.a.v)’in doğumunun hicri 1487. yılını kutladı.

 

İlçe merkezinde  dernek binasında gerçekleştirilen Mevlid Kandili programına,katılımın oldukça yoğun olduğu gözlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İrşad-Der ilahi grubunun okuduğu mevlitle devam etti. Programda ilahiler ve naatlar seslendirildi.

 

Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Nihat Çam Hoca şöyle konuştu: ‘’Alemler karanlıklar içerisindeydi, diri diri kız çoçukları, toprağa gömülüyordu. Zulüm ve tuğyan almış başını gidiyordu. İnsanlar Allah’ı bırakıp başka rabler edinmişlerdi. Lat, uza,menat ve hubel putları ilah olarak kabul ediliyordu. İşte böyle bir ortamda zulumatın içerisinde bir nur doğdu, gökyüzünde bir yıldız belirdi… Adı Ahmet yıldızıydı. O ki İbrahim’in duası, İsa’nın müjdesiydi. Bütün kerim ahlaklar O’na hibe edilmiştir. Elbisesinde bir sukünetlik vardı.İyilik O’nun şiarıdır,takva onun kalbinde, hikmet O’nun sözlerindedir.Doğruluk ve vefa O’nun tabiatında vardır. İyilik ve afetme ahlakındandır.’’

Program, feyzi Yaşar’ın okuduğu dua ve yapılan ikramlar ile son buldu.

 

Kuyular (Nırıb Ağo)
İrşad-Der Kuyular Temsilciliği Ulu Cami’de düzenlediği program ile mevlit
kandilini kutladı.

 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İrşad-Der İlahi Grubu’nun okuduğu mevlitle devam etti. Programda konuşan Sertaç Tekdal Hoca şunları kaydetti: “İslamiyet’ ten önce Arap yarımadasında putçuluk vardı. Faiz fuhuş ve kumar had safhada idi. Hz. Muhammed (s.a.v)’e nübüvvet verildikten sonra, bu fenalıkları yapan Araplar, bir bir düzeldiler ve bu kötü alışkanlılarını terk ettiler. Onlar bu kötü alışkanlıkları terk ettikleri için, Allah onlardan bazılarını daha dünyada iken cennetle müjdeledi.”

 

Program Mehmet Ürküt Hoca’nın okuduğu dua ve yapılan ikramlar ile ile son
buldu.

 

Abacılar (Nırıb Çılago)

İrşad-Der Abacılar Temsilciliği tarafından Merkez Camiinde düzenlenen programa yoğun katılım oldu.  Program Mahmut Hoca’nın Kur’an tilaveti ile başladı. Ardından günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Hanefi Bağcı Hoca,  Peygamberimizin örnek hayatının  nesiller boyu bütün insanlığa ışık tuttuğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Bizlere düşen görev ise o ışık ve rehberi takip etmek olmalıdır. Zira yegâne kurtuluş ve Allah’ın rızası onun yolunda gitmeye ve ona uymaya bağlıdır. Nitekim Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah: “Ey Resulüm deki; Ey İnsanlar, eğer Allah-ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.” dedi.

Program Aziz Demir ‘in okuduğu dua ve yapılan ikramlar ile son buldu.

 

Gürbüz (Cewz)
İrşad-Der Gürbüz Temsilciliği 2 No.lu Taziye Evi’nde düzenlediği program
ile Mevlit Kandilini kutladı. Program Cemil Cahit Ünsal’ın  Kur’an tilaveti ile başladı, Grup Vuslat sanatçılarından Özcan Güner’in okuduğu mevlit ile devam etti.

 

Programda günün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yapan Muzaffer Karavil Hoca  “İki cihan serveri Muhammed Mustafa, zulumat altında inleyen insanlığa bir nur gibi doğmuştur. Onun mükemmel sıfatları örnek alınmalıdır.Yaşamış olduğu şirk toplumuna ilaç olduğu gibi 21.yüzyılın ilacı da Hz. Peygamberdir. Başta O’nun ümmeti olarak bizler onun sünneti seniyesine sarılmalıyız. Çünkü Hz. Peygamber, insanların en iyi kalplisi, en cesuru ve en doğru sözlüsü idi. O, ahlak bakımından herkesten üstün, güzel ilişki yönüyle de herkesten daha geçimli idi. Onu tanıyarak beraber olan kalpten severdi.” dedi.

 

Program Muzaffer Karavil Hoca’nın okuduğu dua ve yapılan ikramlar ile son buldu.

(Ahmet Akyıldırım-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir