• DOLAR 32.572
  • EURO 34.9
  • ALTIN 2436.376
  • ...
HSYK değişikliğine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL – Bingöl Barosu Başkanı Erdal Aydemir, yaptığı yazılı açıklamada, HSYK sisteminin değişikliğine tepki gösterdi.

 

Aydemir, ''Ülkemizde yaşanan gerek siyasal gerek ekonomik sorunların hukuk ve hukuk kurumlarının yapısının yasal düzenlemelerle değiştirilerek hukuka ve demokrasiye aykırı bir şekilde düzenlemelerle giderilmeye çalışılması toplumdaki adalet ve kamu vicdanını zedelemektedir. '' dedi.


 

Parlamenter sistemlerin kuvvetler ayrılığı ilkesi üzerine kurulu olduğunu belirten Aydemir, ''Bu kuvvetler yasama, yargı ve yürütmedir. Bu üç kurum demokrasinin ve sistemin işleyebilmesi için birbirlerini dengede tutar bu denge işlevlerini de bir birlerini denetleyerek yaparlar. '' diye konuştu.

 

Yürütme organının, yargı kurumunun tarafsız ve bağımsızlık ilkesine en fazla saygı göstermesi gereken taraf olması gerektiğini ifade eden Aydemir,  sözlerini şöyle sürdürdü, “Çünkü yürütmenin yapacağı iş ve işlemler yargısal denetime tabidir. Bunu da bağımsız ve tarafsız mahkemeleri tarafından yargı yerine getirecektir. Yargı kurumunu oluşturan ve onun süjeleri olan hâkim ve savcıların atanmasını yapan kurumlar tam demokratik ülkelerde ve uluslar arası hukuk normları esas alınarak düzenlenmelidir. Burada da objektif hukuk kuralları ve liyakat esastır. Aksi takdirde her siyasal iktidarın değişmesiyle birlikte bu kurumlara da yürütmenin müdahalesi olacak ve her siyasal iktidar kendi siyasal düşüncesi doğrultusunda yargı kurumunu dizayn edecektir. Tüm bu durumlarda da yargının tarafsız ve bağımsız bir şekilde adalet dağıtıcılığı yapma görevi engellenmiş olacak. Yürütme, yargı ve yasama adeta tek elde toplanmış olacaktır. Bu sakıncaların giderilmesi ve ülkenin tam demokratik bir hukuk devleti haline getirilmesi için tüm düzenlemelerin ivedilikle yapılması gereğini kamuoyuyla paylaşma zaruretini hissediyoruz.'' (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir