• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
İdrar yolu enfeksiyonları böbrek sağlığını tehdit ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Uzmanlar idrar yolu enfeksiyonlarına karşı özellikle kız çocuklarına ve yaşlılara önemli uyarılarda bulundu.

 

İdrar yolu enfeksiyonlarının, çoğunlukla idrar yoluna mikrop girmesi ile oluşan ve çocuklarla yaşlılarda daha sık görülen bir enfeksiyon olduğunu söyleyen Organ Nakli Merkezi, Böbrek Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay,  genel sağlık problemleri arasında önemli bir yeri olan bu hastalığın, kontrol altına alınmadığında ciddi böbrek hastalıklarının habercisi olduğuna dikkat çekti.

 

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi, Böbrek Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, “Mikroplar idrar yoluna 4 farklı yoldan girebiliyor. Çoğunlukla görülen giriş yolu, dış idrar yolu çevresinde yer alıyor. Mikroplar önce mesaneye, oradan da böbreğe ulaşarak böbrek iltihabına neden olabiliyor. Kadınlarda idrar yolu daha kısa olduğu için iltihaplanmalar da daha çok gözleniyor. Tedavi edilmediği durumlarda kalıcı böbrek yetmezliğine yol açabiliyor” şeklinde konuştu.

 

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunun daha kısa olması sebebiyle çoğunlukla kadınlarda gözlenen bir hastalık olduğunu belirten Oktay, “Çoğu zaman hastaların kendi kendilerine teşhis koyduğu ve kulaktan dolma tedavilerin benimsendiği idrar yolu enfeksiyonları kontrol altına alınmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle enfeksiyonun böbreğe sıçradığı durumlarda böbrekte de iltihap gözleniyor ve bu sorun ilerleyen dönemlerde kronik böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor.”ifadelerini kullandı.

 

Nasıl bulaşıyor?

Mikropların idrar yoluna 4 farklı yerden girebildiğini belirten Prof. Dr. Oktay, en sık görülen giriş yolunun, dış idrar yolu çevresi olduğunu, ayrıca kan, lenf ve komşu organlarda oluşan enfeksiyonun idrar yoluna ulaşmasıyla bu sorunun görüldüğünü ifade etti.

 

5 yaş altı çocuklara dikkat!

İdrar yolu enfeksiyonlarının basit bir iltihap şikayetinden şiddetli böbrek enfeksiyonlarına kadar geniş bir yelpazede kendini gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Oktay, “Bu enfeksiyonlar sıklıkla çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde gözleniyor. Gençlik dönemlerinde ise çoğunlukla cinsel ilişki sırasından mikrop kapılmasıyla oluştuğu biliniyor. 5 yaş altı çocuklarda görülen iltihapların temelinde ise genellikle doğumsal idrar yolu bozuklukları yer alıyor“ diye konuştu.

 

İdrar yolu enfeksiyonları sık tekrarlıyorsa…

“İdrar tıkanıklığı, idrarın geri kaçması ve mesanenin kendini boşaltmasındaki bozukluklar idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabiliyor” şeklinde konuşmasını sürdüren Oktay, Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olan çocuklarda bu sorunun var olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Bununla dışında; şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, gebelik gibi durumlar da idrar yolu iltihaplanmalarını kolaylaştırıyor.”dedi.

 

Prof. Dr. Bülent Oktay, kontrol altına alınmadığı durumlarda böbrek yetmezliği gözlenebileceğinin altını çizerek, şunları söyledi, “Eğer hastalık zamanında tespit edilip tedavisi kuralına uygun olarak yapılırsa, bu hastalarda hiçbir zaman idrar kaçağına bağlı olarak böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkmıyor.”

 

Bol su içmek iyileşme sürecini hızlandırıyor

İdrar yolu enfeksiyonlarında tanı, idrar tahlili ve idrar kültürü ile konuluyor. Tanı sonrasında yapılan kültürün verilerine göre en uygun antibiyotik seçiliyor ve 3-5 günlük bir antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Bununla birlikte enfeksiyona sebep olabilecek altta yatan farklı bir sebep olup olmadığının da incelenmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Oktay,“Altta yatan başka bir hastalık yok ise sadece antibiyotik tedavisi yeterli oluyor. Ateş ve idrar yaparken yanma şikayetlerine karşı da semptomatik tedavi uygulanabiliyor. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonlarında uyulması gereken ilk şartlardan biri bol su içmek. Su, tedaviyi hızlandırmanın yanında hastanın şikayetlerinin de daha kısa sürede azalmasını sağlıyor” diye konuştu.

 

Yılda 2 kereden sık görülüyorsa radyolojik kontrol gerekli

“İdraryolu enfeksiyonu bir yılda 2’den fazla tekrarlamışsa, altta yatan başka bir sebep olup olmadığının radyolojik inceleme ile aranması gerekiyor.” Önerisinde de bulunan Oktay, “İltihaplanmaya sebep olan hastalık saptanamaması sonucunda yıl içinde gözlenen enfeksiyon sayısı artarsa, enfeksiyonun sürekli tekrarlaması sebebiyle böbrek yetmezliğine varabilen böbrek hasarı oluşabiliyor. Çocukluk çağında idrar yolu iltihaplanmaların en sık görülme sebebi, mesaneden böbreklere doğru meydana gelen idrar kaçağı.Kolaylıkla tedavi edilebilen bu durum, tedavi edilmediği durumda yine böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.”diyerek konuşmasını sonlandırdı.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir