• DOLAR 32.376
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.854
  • ...
"Terörle Mücadele Kanunu yürürlükten kaldırılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Iğdır Barosu, Kars Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tunceli Barosu ve Van Barosu, ortak basın açıklaması yaptı.

 

 Açıklamada, Roboski katliamı, yeniden yargılanma, yolsuzluk ve rüşvet olayları, özel yetkili mahkemeler” gibi konulara değinildi.

 

Roboski olayı ile ilgili Askeri savcılığın soruşturma sonucunda, emri uygulayan şüphelilerin kusurlarının olmadığını gerekçe göstererek kamu vicdanı rahatsız eden kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı verdiği hatırlatılan açıklamada, “Ancak kararda bombalama emrini verenin Genel Kurmay Başkanı olduğu açıkça belirtilmesine ve sınır dışına askeri harekat düzenleme yetkisinin sivil hükümete ait olduğu bilinmesine rağmen, Genel Kurmay Başkanı ve hükümet içinde sorumlu olan kişiler hakkında, şüpheli ya da sanık olarak adli işlem yapmayarak, Genel Kurmay Başkanı ve hükümet içinde ki sorumlu kişileri yargılanmaktan kaçırmıştır.” denildi.

 

Bölgede kaçakçılık amacıyla geçiş yapılacağının istihbaratının alınmasına rağmen böyle bir katliamın faillerinin aklanmaya çalışılmasının kabul edilemeyeceği ifade edilen açıklamada, Barolar olarak Roboski katliamı nedeniyle sorumluların ortaya çıkarılıp tarafsız bir yargı önünde hesap vermeleri için gereken mücadeleyi verecekleri söylendi.

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi, “Son günlerde özellikle Ergenekon ve Balyoz davaları üzerinden tartışmaya açılan yargılamanın iadesi yada verilen kararların meşruiyetinin sorgulanması ile güdülen amaç cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’de yargının taraflı tutumu giderilmek isteniyorsa bizce bunun toplumsal barışa, özellikle Kürt Meselesinin çözümüne yönelik bir ‘Toplumsal barışma’ ve Kürt Meselesi temelinde karşılıklı olarak bir birini affetme yine bu temelde demokratik bir çözüm arayışından başka bir paradigma gözetilmemelidir. Bu amaca hizmet edecek şekilde öncelikle Terörle Mücadele Kanunu yürürlükten kaldırılmalı ve bu yasanın hayat bulduğu, mağduriyet yaratan tüm özel Mahkemelerin sonuçlarıyla birlikte kaldırılması gerekmektedir.”

 

Roboski Katliamı karşısında sessiz kalanların bugün Ergenekon’un avukatlığına soyunduklarına dikkat çekilen açıklamada, “Ergenekon avukatlığını üstlenenler bilmelidirler ki, gladyonun avukatlığını da üstlenmişlerdir.  Yalnızca bu davalar için Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savunanların; TBB Başkanlık sıfatını kullanmaları kabul edilemez. TBB Başkanının yalnızca Ergenekon ve Balyoz davalarının yargılamalarının yenilenmesi konusunu tartışmaya açması bizce bu davaların sanıklarını mağdur gösterme ve aklanmaya çalışılmasından başka bir şey değildir.  Unutulmamalıdır ki bu şekilde aklama çabasına girişilenler, asit kuyuları ve toplu mezarlarla Kürt Coğrafyasını ölüm tarlarına çevirenleri görmezden gelerek Siyasal amaçlarını yargı üzerinden hareketle hayata geçirme saiki ile hareket etmektedirler. Yargılanmanın yenilenmesine karşı olmamakla birlikte şayet bu konuda bir adım atılacaksa, iade i muhakeme; Anayasanın eşitlik ilkesi temelinde hukuk zeminine oturtulmalı tarih ve dava sınırlaması olmaksızın tüm özel yetkili mahkeme mağdurlarını kapsayacak şekilde düzenlemedir.” denildi.

 

Açıklamada, yargıdaki çift başlılığı, “Olağanüstü Mahkemeler” ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesine göre yetkili Mahkemelerin derhal ilga edilmesinin gerektiği savunuldu.

 

Açıklamada son olarak, 17 Aralık soruşturmasına da değinilerek, “Yolsuzluk soruşturmaları ile başlayan ve kamuoyunda hükümet ve cemaat kavgası olarak yargı ve kolluk üzerinden yansıyan tartışmalar, açıklamalar evrensel hukuk normlarından uzak olduğunu görmekte ve esefle izlemekteyiz. Temiz bir toplum için hesap verilebilirlik, yargı bağımsızlığı, Hukukun üstünlüğü ve evrensel hukuk normları dikkate alınarak yapılacak her düzenlemeyi desteklemekteyiz.” ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir