• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Lazkiye`deki Filistinliler kaçıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Suriye`deki güvenlik güçlerinin ateş açtığı Lazkiye kentindeki mülteci kampında bulunan Filistinliler`in çoğunun kamptan kaçtığını bildirdi.

UNRWA Sözcüsü Chris Gunness, Lazkiye kentinin El Ramel bölgesinde bulunan Filistin mülteci kampı içinde ve çevresinde, Suriyeli güvenlik güçlerinin açtığı yoğun ateş nedeniyle, 10 bin dolayındaki Filistinli mültecinin yarısından fazlasının kampı terkettiğine ilişkin çok çeşitli kaynaklardan duyumlar aldıklarını bildirdi.

Gunness, kampın bölgeyi saran Suriye tanklarından ve denizdeki donanma gemilerinden açılan ateş altında kaldığını da bildirdi.

Sivillere karşı güç kullanılmasını kınayan UNRWA Sözcüsü, kampta ölü ve kayıplar olduğuna ilişkin haberler olduğunu, ancak haberleşme imkanlarının azlığı nedeniyle ne kadar ölü veya yaralı bulunduğunu bilmediklerini kaydetti. Gunnes, "Bu gerçekten kaygılandırıcı bir durum" diye konuştu.

Kampta UNRWA`nın 4 okulu bulunduğunu ve ayrıca sağlık, gıda dağıtım, toplum ve gençlik merkezleri de olduğunu ifade eden Gunness, okulların ramazan ayı nedeniyle, diğer merkezlerin de içinde bulunulan durum nedeniyle kapandıkları ifade etti.

Suriye yetkililerine, uluslararası hukuk kurallarına uygun davranmaları çağrısı yapan UNRWA Sözcüsü, ayrıca insani yardım görevlilerinin kampa girmelerine izin verilmesi ve böylece son olaylardan ciddi şekilde etkilenen kampta, ajansın tüm hizmetlerini yeniden başlatabilmesine imkan sağlanmasını da istedi.

Lazkiye, Suriye`nin Akdeniz kıyısındaki liman kentlerinden biri ve ülkenin kuzey batısında yer alıyor.
UNRWA, 1948`de İsrail`in kuruluşuyla birlikte, yerlerinden yurtlarından olup kaçmak durumunda kalan Filistinli mülteciler için Batı Şeria ve Gazze Şeridi yanı sıra Suriye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde de Filistinliler için mülteci kampları inşa etmişti.

Suriye`deki kamplarda yaklaşık 475 bin Filistinli mülteci bulunuyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ İLE FKÖ`DEN DE KINAMA

Lazkiye`deki mülteci kampının bombalanması nedeniyle, Filistin yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas`ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna bir açıklama yaparak, Suriye yönetimini Filistinli mültecilerin zarar görmemeleri için gereken önlemleri almasını istedi.

Ebu Rudeyna, Arap ülkelerinin içişlerine karışmama gibi bir politika izlediklerini belirtmekle birlikte, bu ülkelerin geleceklerinin kendi halklarının elinde olduğunu da kaydetti.

Filistin Kurtuluş Örgütü ise Suriye`deki mülteci kampının bombalanmasını sert bir şekilde kınadı ve "insanlığa karşı işlenmiş bir suç" olarak nitelendirdi.

FKÖ Genel Sekreteri Yaser Abdrabbo, uluslararası topluma bu duruma derhal müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir