• DOLAR 32.371
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.538
  • ...
Mübarek kafes içinde hakim karşısına çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Devlet televizyonunun görüntülerine göre, duruşmanın yapılacağı polis akademisi binası yakınına helikopterle ulaştırılan 83 yaşındaki Mübarek, daha sonra ambulansla mahkeme binasının kapısına getirildi.

Sedyede yatar vaziyette kafesin içine sokulan Mübarek, burada kendisiyle birlikte yargılanacak iki oğluyla kısa süreli konuştu.

Bu arada polis akademisindeki mahkeme önünde, Mübarek yanlıları ile karşıtları arasında zaman zaman çatışmalara varan gerginlikler oluyor.

Öte yandan müdahil avukatların geçen duruşmaya giremedikleri yönündeki itirazları üzerine, müdahil durumundaki şahıslardan vekalet alan ve avukatlık belgesini ibraz eden tüm avukatların mahkemeye alınacağı açıklandı.

Duruşmanın ilk oturumunda Mahkeme Başkanı Ahmet Fehmi Rifat`ın "Mübarek burada mı, Cemal ve Ala Mübarek burada mı" sorularına, Mübarek ve oğulları Cemal ve Ala "Evet, buradayız" diye cevap verdi.

Bu arada, oturumda müdahil avukatlar, Mübarek`in yargılandığı davada göstericilerin öldürülmesi emrinin verilmesiyle İsrail`e gaz ve petrol satışıyla ilgili davanın ayrılmasını talep ettiler.

Mübarek`in avukatları da mahkemeyle ilgili birçok dava bulunmasından dolayı tüm dosyaların incelenebilmesi amacıyla mahkemenin ertelenmesini istediler.

Öte yandan her iki tarafın avukatlarının yargılamanın sürekli olması talebini reddeden Mahkeme Başkanı Rifat, müdahillerin talepte bulunduğu dosyaların fazla olması nedeniyle duruşmaların her gün yapılamayacağını söyledi.

MAHKEME DIŞINDA OLAYLAR VAR

Mısır`da devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek`in yargılandığı mahkeme önünde Mübarek yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmada 10`dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Taraflar, az sayıda olmalarına rağmen zaman zaman çatışıyorlar. Polis ise bu çatışmaları önlemekte güçlük çekiyor.

Bu arada mahkeme önüne gelen ve halk ayaklanmasında yakınlarını kaybeden aileler A.A muhabirine yaptıkları açıklamada, "kısas istiyoruz" dedi.

Mübarek, oğulları ve eski İçişleri Bakanı Habib el Adli`nin adil yargılanmasını ve idamla cezalandırılmasını isteyen aileler Mübarek`in duruşması bitene kadar kararlılıkta mahkemeye gelmeye devam edeceklerini belirtiyorlar.

DAVADA SICAK ANLAR

Mısır`da Hüsnü Mübarek ve oğullarının yargılandığı mahkemenin başkanı, davanın Mısır eski İçişleri Bakanı`nın davasıyla birleştirilmesi kararı aldı. Mahkeme Başkanı Adil Rıfat ayrıca duruşmanın televizyondan canlı yayınlanmasının durdurulmasına karar verdi.

Adil Rıfat, kararlarını açıkladıktan sonra ise mahkemede sıcak anlar yaşandı. Salonda bulunan bazı davacı yakınları ve avukatlar, Mübarek`in oğulları Ala ve Cemal`e bağırmaya başladı. Kafese yaklaşarak Cemal ve Ala`ya doğru bağırmalarına ise iki kardeş gülerek ve ellerini sallayarak cevap verdi.

Rıfat, mahkeme salonunda alınan sekiz kararı duyurdu. Duruşmanın televizyondan canlı yayınlanmasının durdurulmasını isteyen yargıç, Mısır`da "yüzyılın davası" olarak tanımlanan davanın kamuoyuna kapalı devam etmesine hükmetti.

Rıfat ayrıca Mübarek`in davasının, eski İçişleri Bakanı Habib El Adli ve üst düzey altı yardımcısının yargılandığı davayla birleştirilmesi kararı aldı.

Mübarek, iki oğlu ve Adli göstericilerin öldürülmesi emrini vermek ve yolsuzluk gibi suçlarla yargılanıyor.

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir