• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
Ulus devlet medreseye meşruiyet hakkı vermiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Özgür Eğitim Sen Diyarbakır Şubesince Diyarbakır Valiliği Melikahmet Toplum Merkezi’nde düzenlenen eğitim ve eğitimde güncel sorunlar konulu konferansta, eğitim kavramı üzerinde durulurken eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

 

İki oturum şeklinde düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak Özgür Eğitim-Sen Genel Sekreteri Abdulbaki Değer ve Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Sönmez katıldı.

 

Eğitim kavramının anlamı üzerinde duran Bülent Sönmez, “Eğitim, sadece insana ait bir durumdur ve insanın olduğu yerde eğitim olur. Eğitimde terbiye önemli bir meseledir. Bu nedenle maddeci dünya görüşünde eğitim diye bir problem yoktur. Maddenin kendisinde alıştırma söz konusudur terbiye etmek değil.” dedi.

 

Bülent Sönmez, eğitimin insandaki iyinin açığa çıkarılma çabası olması gerektiğini belirterek, “Hiçbir insan kötü olsun diye eylemde bulunmaz. Hırsızlık yapan bir insan hırsızlığın kötü olduğunu bilir ama yaptığı eyleme mutlaka iyi açıdan gerekçeler bulur. Bir insana mühendisliğin bütün tekniklerini öğretebilirsiniz fakat o insan iyi değilse öğrendiklerinin insanlığa faydası olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Eğitimde güncel sorunlar konusuna değinen Abdulbaki Değer ise, “Ulus devlet anlayışı bazı kurumları ve bilgi kaynaklarını tanımıyor. Bu topraklarda bir medrese anlayışı var ama ulus devlet anlayışı, bu kuruma meşruiyet hakkı vermiyor. Mevcut sistem, tek merkezden toplumun farklılığını dışlayarak eğitim sistemini yapılandırmaktadır. Bu da eğitimde sorunlara dönüşmektedir. Mesela okula gitme yaşı, okul seçme hakkı vb. durumlar mevcut sistem tarafından belirlenmiştir. Buna velinin bir müdahalesi olamaz.” diye konuştu.  (Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir