• DOLAR 32.592
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2497.805
  • ...
Haya, Mahremiyet ve Çocuk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Nigar Taş / Nisanur Dergisi

“İffetli Kadın” hayâ duygusu en üst düzeyde kazandırıldığın da olunur. Kadın, Allah’ın emrettiği şekilde örtünmesi ile ve bunu çocuğuna, çevresine öğretmesi ile kendisini ve ailesini fitneden korur. Ve bu durum iftiradan ve zinadan uzak bir hayat sürmesine neden olacaktır.

İnsan zan oluşturacak davranışlardan uzak olmalıdır. Öyle ki aile içerisinde bile mahremiyete dikkat edilmelidir. Kız ve erkek çocuklarına cinsiyet açısından birbirlerinden farklı oldukları öğretilmelidir. Bunun için de kardeşler birbirlerinin odalarına girerken kapıya vurmalı, izin istemelidir. Mümkünse kardeşlerin odaları ayrı olmalı, değilse yatakları ayrı olmalıdır. Bu konuda Resulullah (SAV) şöyle buyurur:

“Çocuklarınız on yaşına geldiğinde yataklarını ayırınız.”

Ergenlik döneminde çocukların birbirlerine saygı duyması öğretilmelidir. Birbirlerinin odasına girerken izin isteme gibi… Çocuğa ebeveyninin odasına girerken de izin istemesi öğretilmelidir. Bunları öğretirken bu davranışları bizler de çocuklarımıza uygulamalıyız. Yani onların odalarına girerken kapıya vurmalı ve izin istemeliyiz. Çocuğa öğretme nasihatle değil evvela uygun bir model olma; uygulamayla olur.

Aile içerisinde “ben yabancı mıyım” diye olumsuz düşünceler olmamalıdır. Ailede de bazı sınırların olduğu çocuğa öğretilmelidir. Böyle bir sınırın olmaması bazı istismarlara kapı aralayabilir. Sınırların olmadığı bir ailede hayâ-utanma duygusu, saygı, mahremiyet olmaz.

Akrabalar arasında da sınırlar olmalıdır. “Teyze çocuğusunuz, amca çocuğusunuz, yabancı mısınız, akrabasınız, kardeş gibi büyüdünüz…” gibi sözlerle bu kişilerden kaçınılmaz diyerek çocuklarımızın rahat davranmalarına sebep olabiliriz. Akrabalık ilişkisi ile mahremiyeti, utanmayı, hayâyı birbirine karıştırmamalıyız. Akrabaya hürmet edilirken, sılayı rahim yerine getirilirken utanma ve hayâdan ödün vermeden yerine getirilmeli; sılayı rahimle mahremiyet birbirine karıştırılmamalıdır.

Bu konuda yüce Allah bizlere sınırları şöyle belirtir:
...

YAZININ TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir