• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"İran koşulsuz Cenevere-2 konferansına davet edilmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TAHRAN- İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, İran Parlamentosundaki temaslarının ardından, İran-İngiltere Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Abbas Ali Mansuri ile bir araya geldi.  Ortak olarak düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Straw, İran’ın İran’ın, hiçbir önkoşul olmadan Cenevre-2 konferansına davet edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Straw, Suriye'de yaşanan trajedi karşısında Londra'nın tutumu ve İngiltere İstihbarat Teşkilatı MI6'nın Suriye'deki bazı gruplara silah gönderdiği iddialarının sorulması üzerine, "İngiltere kesinlikle Suriye'ye silah göndermemiştir. Ne İngiliz hükümetinin ne parlamentonun ne de MI6'nın böyle bir politikası söz konusudur. Suriye'de yaşanan trajedinin sonlandırılması ve krize çözüm bulunması için gerçekleştirilecek olan Cenevre-2 konferansına tüm etkili ülkeler gibi İran da hiçbir önkoşul olmadan davet edilmelidir" ifadesini kullandı.

 

Gazetecilerin  ABD Kongresinin İran'a yeni yaptırımların uygulanmasına ilişkin taslağı onaylaması durumunda Batılı bir ülke olarak İran'ın nasıl bir karşılık vereceğini düşündüklerini sorması üzerine Straw, "Yeni yaptırımlar uygulanırsa şüphesiz İran'ın buna cevabı çok kötü olacaktır. ABD hükümeti Cenevre'de varılan nükleer anlaşmanın altına imza attı. Bu anlaşmaya göre bir yol haritası hazırlandı ve bu yol haritasına göre yaptırımlar yavaş yavaş azaltılacak, nihai anlaşma ile birlikte ise tamamen kaldırılacak. Sorunuzun cevabının Cenevre anlaşmasının içinde olduğunu düşünüyorum. Ben şahsen ABD, 5+1 ülkeleri ve İran'ın bu anlaşmaya sadık kalacaklarına inanıyorum.”  Diye cevapladı.

 

Straw, yaptırımlarda her iki tarafın da bedel ödediğini sözlerine ekleyerek, "İran'a yaptırım uygulandığı gerçeğinden hiçbirimiz hoşlanmıyoruz. Cenevre'de varılan süreli anlaşmanın nihai ve kalıcı bir anlaşmayla sonuçlanmasını umuyoruz" dedi.

 

İran-İngiltere Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Abbas Ali Mansuri ise yaptığı kısa açıklamada, talebin İngiltere'den gelmesi üzerine resmi bir davette bulunduklarını ifade ederek, ülkedeki aşırı muhafazakâr çevrelerce ziyarete yönelik yapılan bazı eleştirileri şöyle cevapladı. "Siyonistler dünyanın tüm ülkelerindeki parlamentolarda bizim aleyhimize lobi çalışmaları yapıyor. Biz, diğer ülke parlamentolarıyla karşılıklı ziyaretlerde bulunarak bunun önüne geçmeliyiz. Hatta ABD Kongresini dahi Siyonistlere dar etmeliyiz. ABD Kongresi’nde bile olaylara gerçekçi yaklaşan iyi dostlarımız var."

Bu haberler de ilginizi çekebilir