• DOLAR 32.521
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2419.856
  • ...
Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde 2013 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı.

 

Raporda, gazetecilere yönelik baskılara dikkat çekildi. Tutuklu gazetecilere vurgu yapılan raporda, ayrıca gazetecilere yönelik soruşturma, dava ve cezalara yer verildi.

 

Basın toplantısında rapora ilişkin basın metnini okuyan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik, Çalışan Gazeteciler Günü’nün tarihçesi ve önemine vurgu yaparak, 53’üncü yılına giren Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’de halen gazetecilere yönelik baskı yıldırma, tutuklama, yargılama ve cezaların son bulmadığını söyledi.

 

Türkiye’de gazetecilere yönelik hak ihlallerinin had safhada olduğunu vurgulayan Çelik, “Halen 86 gazeteci, yazar ve dağıtımcının cezaevinde olduğu bir ülke burası. Halen gazetecilerin işkence ve kötü muamele gördüğü, tehdit edildiği, saldırıya uğradığı, haber takibi engellendiği, işten atıldığı, yayın yasaklarının olduğu, sansüre uğradığı bir ülke. Her ne kadar yönetenler, iktidar sahipleri bunun tam aksini iddia etseler de, raporlar ve istatistikler, bu devletin gerçek yüzünü ortaya koymaya yetiyor.” dedi.

 

 

Başta bölge olmak üzere, Türkiye genelinde ve dünya çapında halen gazetecilerin kelle koltukta çalışmak zorunda bırakıldığını kaydeden Çelik, “Türkiye’de özellikle muhalif basın yayın organlarına yönelik baskı ve yıldırmalar, içinde bulunduğumuz yüzyılda utanılacak bir durum olarak karşımızda durmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Çelik açıklamanın ardından hazırladıkları raporun istatistik verilerini ise şöyle sıraladı:

“-Cezaevindeki Gazeteci Yazar ve Dağıtımcılar: 86

-Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 36

-Gazetecilere Yönelik İşkence-Kötü Muamele-Darp: 150

-Gazetecilere Yönelik Tehdit ve Fişleme İddiaları: 20

-Gözaltına Alınanlar: 87

-Tutuklananlar: 16

-Haklarında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 13

-Haklarında Dava Açılan Gazeteciler: 44

-Haklarında Ceza Verilen Gazeteciler: 64

-Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 38

-İşten Çıkarılan Gazeteciler: 73

-Baskına veya Saldırıya Uğrayan Basın-Yayın Organları: 3

-Toplatılan ve Yasaklanan Yayınlar: 57

-Engellenen İnternet Siteleri: 29

-Yayın Sansürü – Otosansür: 32” (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir