• DOLAR 32.522
  • EURO 34.606
  • ALTIN 2500.019
  • ...
Kızıltepe`de bir genç işsizlikten iş üretti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN-Kızıltepe(Qoser)ilçesinde işsiz kalan Bedirhan Aslan (22) internet üzerinden araştırma yaptıktan sonra, kendine kuluçka makinası alarak civciv üretimine başladı.
 
Bu işe başlamadan önce  internet üzerinden  araştırma yaptığını belirten Aslan, “Ben bir ara işsiz kaldım. kendi kendime düşündükten sonra, kendime bir iş kurmayı planladım. İnternet üzeri araştırma yaptıktan sonra, bu işe karar verdim. İlk önce hiç aklıma yatmıyordu kuluçka makinasından civciv çıkacağına, makine aldıktan sonra ilk denemesini yaptım. Şu anki makinamın kapasitesi 120 lik tir. Yani 120 yumurta yerleştiriyorsun 21 gün sonra civcivlerin yüzde 90’ nı çıkıyor. Tabi civcivlerin sağlıklı bir şekilde yumurtalardan çıkması için sıcaklık ve nem oranı çok önemli.”İfadelerini kullandı.
 
Yaşanan elektrik kesintilerine değinen Aslan, “Bölgemizde elektrik kesintisi çok olduğu  için, 2 batarya ve güç kaynağı aldım. Elektrik gittiği zaman yumurtaların zarar görmemesi için güç kaynağı devreye giriyor. Güç kaynağımız ise 3 saat dayanıyor. Bu makinaların 3 çeşidi var 10 bin, 5 Bin ve 120 lik makineler var. Ben ilk önce 120’ lik makine aldım. Şuan ilk ürünü siz de görüyorsunuz. Şu ana kadar 45 civciv çıkmış durumda. Diğerleri de çıkmaya devam ediyor.” dedi.
 
Bazı konularda insanın üretken olması gerektiğini belirten Aslan, “İnşaallah işlerim rast gider. Rabbim izin verirse ileriki zamanda daha büyük makinalarla işime devam edeceğim. Daha geniş bir yerde bu işimi yapmayı pılanlıyorum. Yani bir çiftlik olabilr .Böyle bir düşüncem var. Tabi insan bazı konularda üretken olması lazım. İş yoktur diye sağa sola gideceğimize, kendi evimde işimi kurdum.” sözlerine yer verdi.
 
Aslan, son olarak, “Yumurtalarımızın hepsi köy yumurtası. Malumunuz piyasadaki yumurtalardan civciv olmuyor. Civciv yemlerimiz ise, hayvan kemiklerinden yapılıyor. Civcivler için en sağlıklı yem budur.” dedi.  (Mehmet Aslan-İLKHA)  
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir