• DOLAR 32.591
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2508.478
  • ...
Brezilya`da cezaevi vahşeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Öldürülen üç kişinin cezaevinde öldürülen 60 tutukludan sadece üçü olduğu öne sürülüyor.
Brezilya`da bir gurup tutuklunun, öldürülerek cesetleri parçalara ayrılan diğer üç tutukluyu filme çekti. Üç tutuklunun, cezaevinde bulunan diğer tutuklularca öldürüldüğü iddia ediliyor. Brezilya Folho de Sao Paulo gazetesi, Aralık ayında çekilen videoyu, internet sayfasından yayınladı.

Cezaevi kötü bir şöhrete sahip
Uluslararası Af Örgütü Brezilya, Maranhao Eyaleti`ndeki liman kenti Sao Luis`de bulunan Pedrinhas Cezaevi`nde sadece 2013 yılında 60 tutuklunun, cezaevi içindeki çete çatışmalarına kurban gittiğini açıkladı. Sadece ekim ayında cezaevinde çıkan bir ayaklamada 13 tutuklunun öldürüldüğü belirtildi. 2007 yılından bu yana ise bilançonun çok daha ağır olduğuna dikkat çeken örgüt, o dönemden bu yana en az 150 tutuklunun cezaevinde öldürüldüğüne dikkat çekti. Örgüt ayrıca, kadın tutukluların eşleri ve oğullarına yönelik tehditlere boyun eğmek zorunda kaldıklarına ve tecavüze uğradıklarına yer verdi.

Son olarak geçen hafta cezaevinde iki ceset bulundu. Cezaevi içinde güvenlik önlemlerinin arttırılması üzerine çetelerin dışarıdaki üyelerinin cezaevi dışında bir tarifeli otobüse saldırı düzenlediği bildirildi. Saldırıda bir kişi hayatını kaybederken, dört kişi de yaralandı. Yine Ekim ayındaki ayaklanmanın ardından da, yedi otobüs ateşe verilmişti.

Tıka basa dolu cezaevleri
Resmi makamlar, Pedrinhas Cezaevi`ndeki olayları istisna olarak tanımlarken, insan hakları örgütleri yıllardır Brezilya`daki cezaevleri şartlarını eleştiriyor. Uluslararası Af Örgütü Brezilya, hükümete cezaevlerindeki tutukluların can güvenliğini sağlama çağrısı yapmıştı. Ancak cezaevlerinin tıka basa dolu olması yüzünden güvenlik tam olarak sağlanamıyor. Brezilya genelindeki ortalama 550 bin tutuklu için 310 bin kişilik yer bulunuyor. Bin 700 kapasiteli Pedrinhas Cezaevi`nde de 2 bin 500 tutuklu kalıyor.

Tutuklulara şiddet uygulanıyor
Brezilya cezaevlerindeki cinayetler, istisna değil. Üstelik şiddet, sadece tutuklular tarafından da uygulanmıyor. Sao Paulo Eyaleti Cezaevi Çalışma Grubu Sorumlusu Bruno Shimizu, 1992 yılından bu yana, yılda ortalama 40 tutuklunun görevlilerce uygulanan şiddet nedeniyle öldüğünü belirtti. Shimizu, 1992 yılında ülkedeki en korkunç cezaevi ayaklanmasında, Carandiru Cezaevi`nde 111 tutuklunun polis tarafından öldürüldüğünü ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü Brezilya Sorumlusu Atila Roque, cezaevlerinin tıka basa dolu olmasına yasaların sebebiyet verdiğine dikkat çekti. Roque, Brezilya ceza kanununda, öngörülen en pratik çözüm yolunun cezaevi olduğunu ifade etti. Roque, `Ancak Brezilya yargısının da payı büyük. Süreçte, ilerleyemiyorlar. Hâlihazırda, davaları süren ve hüküm almadan, alacakları cezadan çok daha uzun süredir cezaevlerinde tutulanlar var " dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir