• DOLAR 32.512
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2430.764
  • ...
UTİB, tekstil terbiye sektöründe örnek olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA -  Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Tebliği’nin, terbiye işletmeleri tarafından doğru ve zamanında uygulanmasına yardımcı olmak ve tebliğin sektör ve ülke çıkarları açısından hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla başlatılan ‘Tekstil Terbiye Sektöründe Temiz Üretim İçin Örnek Modellerin Oluşturulması’ projesi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenirken, UTİB’e bağlı Bursa Tekstil ve Konfeksiyon AR-GE Merkezi (BUTEKOM) tarafından takip edildi.

 

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, güçlü bir ekonominin her şeyden önce, sağlıklı bir çevre ile mümkün olabileceğine dikkat çekerek, “Türkiye’de, sürdürülebilir kalkınmayı temin etmek için bir takım güçlüklerin üstesinden gelinmelidir. Bu noktada UTİB’in büyük hedeflerle başlattığı bu projenin ekonomiye katma değer anlamındaki yansımalarını çok kısa süre içerisinde göreceğiz.” dedi.

 

Uygulamalar kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği’nin önemine de vurgu yapan İbrahim Burkay, “Tebliğ’de ele alınan temel konular, terbiye işletmelerindeki üretimin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, hammadde ve enerji verimliliğinin artırılması ve ‘temiz üretim’ teknolojilerinin kullanılmasıdır. Bu tebliğ ile işletmelerde MET, yani Mevcut En İyi Tekniklerin belirlenmesi ve 2014 yılı sonuna kadar uygulanması esastır” açıklamasını yaptı.

 

Burkay, Tebliğ’in amacını da şu sözlerle ifade etti:“Bu tebliğin amacı; tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine, çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması için üretim sırasında suya, havaya ve toprağa verilecek her türlü emisyon, deşarj ve atıkların kontrolü ile hammadde ve enerjinin etkin kullanımına, temiz üretim teknolojilerinin kullanımına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”

 

“Türkiye tekstil firmaları yeşil pazardan pay almalı”
Proje Akademik danışmanlarından, Prof. Dr. Şule Altun ise “Projedeki temel amacımız, dünyada var olan büyük yeşil pazardan, Türk tekstil firmalarının da pay almalarını sağlamak. Yüzde 40’lar civarında bir bilinçli tüketici profilinden söz edersek ve biz bunu yüzde 10 gibi düşünsek bile 60 milyar dolar civarında çok önemli bir pasta var. Biz Türk tekstilinin hem bu pastadan pay almasını hem de mevcut durumunu korumasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.   (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir