"İnsan sağlığını tehdit edecek gıdalar piyasaya sürüldü"
UMSMİB'in gıda güvenirliği seminerinde konuşan Prof. Dr. Utku Çopur, Türkiye'de insan sağlığını tehdit edecek gıdaların piyasaya sürüldüğünü belirtti.
BURSA- Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), ‘Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Türk Gıda Sanayi’ konulu seminer düzenledi.
UİB’de gerçekleştirilen eğitim programında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ö. Utku Çopur, güvenilir gıda üretimine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Eğitimde birçok başlıkta sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Ö. Utku Çopur, Türkiye’de insan sağlığını tehdit edecek gıdalar piyasaya sürüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Ö. Utku ÇOPUR toplantıda, Türk Gıda Sanayine genel bir bakış, Gıda Güvenliği kavramının tanımı ve ülkemizdeki durumu, gıda güvenliği sistemlerinin kurulmasının gerekliliği ve izlenebilirlik, AB gıda güvenliği anlayışı ve ülkemiz için çözüm önerileri, HACCP sisteminin gıda sektöründeki önemi ve sağladığı avantajlar, HACCP sisteminin prensipleri, kurulum aşamaları ve tehlike-risk analizinin örneklerle açıklanması konularıyla ilgili geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Sosyolojik ve ekonomik açıdan stratejik bir role sahip olduğunu söylediği gıda sektöründe gıda güvenliği konusunun önemine değinen Çopur, “Gelişmiş ya da gelişmekte olan toplumların tümünde, gıdaya ilişkin hizmetler devletin bireylere sunduğu temel hizmetler kapsamında kabul edilmektedir. AB ülkeleri ile kıyaslandığında; Türkiye'nin nüfus ve yüzölçümü bakımından büyük bir ülke olması, sıcak iklim kuşağında yer alması, özellikle küçük çaplı üretim yapan kayıt ve kontrol dışı gıda işletmelerinin sayısının fazlalığı, gıda kontrol hizmetlerinin yetersiz oluşu, toplumumuzda riskli sayılabilecek gıda tüketim alışkanlıklarının olması ve sosyoekonomik yapıdaki yetersizlik gıda güvenliğini etkileyen olumsuzluklar arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.
Türkiye’de insan sağlığını tehdit edecek gıdalar piyasaya sürüldüğünü belirten Çopur, tarım-sanayi entegrasyonu yeterli seviyede sağlanamadığını, yeterli miktar ve kalitede, düzenli olarak hammadde bulamadığını vurguladı. Kalitenin güvenli gıda üretiminde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Çopur, “Ülkemiz gelir dağılımına bakılacak olursa yaşanan dengesizlikler, alım gücünün düşük olması, gıdalar arasında risk grubuna giren ürünlerin tüketimine olan yatkınlık, halkın kişisel hijyen bilinci konusundaki eksikliği bunun dışında gıda güvenliği konusundaki bilgilerin yetersiz düzeyde olması, var olan toplumsal sorunlardır” dedi.
Tespit edilen sorunlara yönelik çeşitli çözüm önerilerinde bulunan Çopur, öncelikle kayıt dışı işletmeleri kayıtlı hale getirecek ve kontrol altına alacak önlemlerin alınması ve tüketiciye güvenli gıda temini için kontrol ve denetim çalışmalarının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. (Zeki Aras-İLKHA)