• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Bir kan davası daha barışla sonuçlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS – Bitlis’te, Karakuzu ailesi fertleri arasında 2 yıl önce çıkan ve bir kişinin hayatını kaybetmesiyle başlanan husumet barışla sonuçlandı.
 
Özel bir otelde verilen barış yemeğine Vali Yardımcısı Akif Pektaş, İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, TSO Başkanı Davut Tezcan, Hür Dava Partisi İl Teşkilatı yönetimi, bölgenin kanaat önderlerinden Şeyh Fetullah Ayte, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kanaat önderleri, aşiret reisleri, kurum amirleri ve halktan oluşan binlerce kişi katıldı.
 
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlanan barış yemeğinde bir konuşma yapan Vali yardımcısı Akif Pektaş ve kan davalıları adına bahri Karakuzu birer konuşma yaptılar.
 
Bitlis Ticaret Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan ise, “Bu iki amca çocukları arasında meydana gelen olay hepimizi üzmüştür. Bu gün bu acının son bulması amacıyla burada bulunmaktayız. Malumunuz ilimizde bunun gibi, 10’dan fazla kan davası bulunmaktadır. İstiyoruz ki, burada bulunan kanaat önderlerimiz başta olmak üzere tüm halkımızın bu kan davalarının barışla sonuçlanması için ellerinde gelen tüm gayretleri sarf etmeleridir.” dedi.
 
Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba da, kan davalarını ayaklarının altına alan bir peygamberin ümmeti olduğunu hatırlatarak şunları söyledi, “Yüce kitabımızda ‘Hep beraber barışa gidin, sulh hayırlıdır’ diye buyruluyor. Allah ve Resullü bizim kardeş olmamızı istiyor. Bizler kardeş olunca gökyüzündeki melekler seviniyor.  Kardeşliğe zarar veren bütün davranışlardan dinimiz bizleri sakındırıyor. Dinimiz bizlerin arasındaki sevgi, mehabet ve kardeşliğin yayılması için aramızda selamı yaymamızı emrediyor. O halde düşmanımız olan şeytanı neden sevindirelim ki? Acaba bütün dünya bir damla kana değer mi? O zaman bizler aramızda ki, kin ve nefret duygularını bir tarafa bırakarak yeniden kardeş olup, bu kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz. Öncelikle Allah’tan korkmalıyız.”
 
Bu barışın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Oxin Medrese Müderrisi Şeyh Fetullah Ayte, “Allah, bize ‘Bütün müminler kardeştir’ diye buyuruyor. Öyleyse bize düşen araları bozulan kardeşlerimizi bir araya getirerek onların arasını yapmaktır. Her şeyden önce akli selimin olması şarttır. Bu olmadığı için her şey başımıza geliyor. Bu bakımda bizler Allah ve Resullünün emrinde olduğumuz sürece kardeşlik bağlarımız sağlam kalacaktır. Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz.  Bunun gibi var olan kan davalarının barışla sonuçlanması için ellimizden gelen tüm gayretleri sarf edeceğiz.” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardında taraflar Kur’an-ı Kerim’in altında geçerek yemin ettiler. Yeminin ardında kan davalı amca çocukları birbirine sarılarak kardeşliklerini pekiştirdiler. Kalabalık daha sonra verilen barış yemeğini yedikten sonra dağıldı.
 
Hatırlanacağı üzere 2 yıl önce Bitlis merkeze bağlı Sarpkaya (zizan) doğumlu amca çocukları arasında çıkan kavgada av tüfeğiyle vurulan Medeni Karakuzu hayatını kaybetmişti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir