• DOLAR 32.369
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.405
  • ...
"Roboski kararı, sürecin sağlıklı yürümesini engeller"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Şırnak’ın Uludere ilçesinde TSK’nın 2011 Aralık ayında yaptığı sınır ötesi bombardımanında, Roboskili 34 sivil vatandaşın  hayatını kaybettiği  olay  hakkında, askeri mahkemeden çıkan şok kararla ilgili açıklama yapan Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, verilen kararın çözüm sürecinin de sağlıklı yürümesine engel olduğunu gördüklerini ifade etti.

 

Açıklamada, Askeri Mahkemenin ‘Kovuşturmaya gerek yoktur’ demek suretiyle ‘takipsizlik’ kararının verildiğine tepki gösteren Argünağa, “Mağdur yakınları için henüz iç hukuk yolları tüketilmemiş olmasına rağmen, olayın siyasi,  idari ve adli muhataplarının facianın gerektirdiği ciddiyete uygun hareket etmiyor olmaları olayın üstünün örtüleceği izlenimini uyandırmaktadır. Nasıl ki 1994’te, Şırnak ili Gever ve Beysuke köylerine düzenlenen hava operasyonunda öldürülen 38 köylü için AİHM 2013’te Türkiye’yi mahkûm etti ise, yıllar sonra da olsa kendi ulusal mahkemelerinden karar çıkartamayanlar, uluslararası mahkemelerden karar çıkartabilirler.” dedi.  

 

TBMM İnsan Hakları Komisyonu olayla ilgili raporuna da değinen Argünağa “Mahkeme kararlarına siyasi ve moral referans teşkil eden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Raporu’nun, gerçekleri açığa çıkarmak için değil suçu örtmek için yazılmış bir rapor olarak görüyor ve raporu tarihin ve insanlığın hafızasına havale ediyoruz. Katliam sorumlularının açığa çıkması için esirgenen gayretin mağdur yakınlarının mahkûm edilmesi için kullanıldığını görüyoruz. Katliam dosyasını ‘Gezi ‘gibi, ‘Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmaları’ gibi büyük toplumsal ve siyasal alt üst oluşların gürültüsü altına gizlemeye çalışan iradeyi görüyoruz. ‘Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmaları’ bağlamında dile getirilen, Danıştay ve HSYK’nın oluşum ve yetkileri ile Adli Kolluk Yönetmeliği gibi konuları içeren ‘Adalet Reformu’ ihtiyacının, Roboski davasının Askeri Mahkemeye sevk edilmesinden sonra Askeri Yargının kaldırılması olarak dile getirilmediğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Argünağa, Roboski ile ilgili verilen kararın çözüm sürecinin de sağlıklı yürümesine engel olduğunu gördüklerini  sözlerine ekledi.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir