• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
İtalya`dan Sonra Şimdi de İngiltere Heyeti Tahran`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TAHRAN  – Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Straw’ın başkanlığındaki 4 kişilik İngiliz Parlamenter heyetinde muhafazakar milletvekillerinden Lord Norman Lamond, İşçi Partisi Milletvekili Jeremy Corbyn ve Muhafazakar Parti’den Ben Wallace da hazır bulundu.

İngiliz milletvekilleri bu sabah İran Meclisi İngiltere Dostluk Grubu ile de görüşme gerçekleştirmişti. Eski Dışişleri Bakanı Straw’ın yarın heyet adına İran ziyaretini değerlendireceği bir basın toplantısı yapması bekleniyor.

Ziyaret, 2008 yılından beri İngiltere Parlamentosu`ndan İran’a yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Heyet Başkanı Straw ise Haşimi Rafsancani’nin cumhurbaşkanlığı yaptığı 2000 yılından sonraki dönemde birçok defa İngiltere Dışişleri Bakanı unvanıyla İran’a ziyarette bulunmuştu.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, İngiltere`nin Tahran Büyükelçiliği’nin 2011 yılında bir grup üniversite öğrencisi tarafından basılması ve altı elçilik çalışanının rehin alınmasının ardından tamamen kopmuştu. Londra olayın ardından İran’daki büyükelçiliğini kapatmış, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler en alt düzeye indirilmişti.

İngiltere`nin, nükleer programı dolayısıyla aldığı yeni yaptırım kararının ardından Tahran Büyükelçiliği`ne düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi`nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin göreve gelmesinin ardından dış politikada başlayan yumuşama sürecinde her iki ülke yetkilileri söylemlerinde ilişkilerin iyileştirilmesi mesajı vermeye başlamış, 24 Eylül’de New York’ta düzenlenen BM Genel Kurulu çerçevesinde görüşen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, iki ülke arasındaki ilişkileri adım adım iyileştirme kararı almış ve bunun neticesinde Tahran ve Londra karşılıklı olarak yerleşik olmayan maslahatgüzar atamışlardı.

-İran`a Batılı ülkelerden parlamenter heyet trafiği

İngiliz parlamenterlerden önce geçen hafta İtalya Parlamentosu`ndan bir heyet İran’a resmi ziyarette bulunmuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, basın toplantısında İran ile diğer ülkeler arasında parlamenter heyet ziyaretlerinin başladığını ifade etmiş ve yakın tarihte Kanada ile İrlanda parlamentoları heyetlerinin İran’a geleceklerini belirtmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir