• DOLAR 32.499
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2431.011
  • ...
İzmir kendi kan ihtiyacını karşılamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak'ı ziyaret etti. Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, İzmirlilerin yeterli oranda kan bağışı yapmadıklarını dile getirirken Şenocak ise bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.


Kan'ın sürekli bir ihtiyaç olduğunu ve belirli dönemlerde kan bağışlarının azaldığını belirten Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak Şenocak, böyle durumlarda sivil toplum örgütleri, sendika, dernek gibi kuruluşların harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti.


Türkiye'deki 15 bölge içerisinde Ege Bölgesi'nin kan toplamada sekiz yıldır birinci olduğunu ancak rakamların ihtiyacın karşılanması noktasında yeterli olmadığını vurgulayan Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gök ise, "Yapılan çalışmalar sonunda kan ihtiyacını ciddi bir şekilde azalttık. Artık insanlar kan bulmakta eskisi kadar zorlanmıyor. Ege ve Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi dışında Ege Bölgesindeki 155, İzmir'deki 54 hastanenin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz ama hâlâ eksikler var. İzmirliler yeterli oranda kan bağışı yapmıyor. İzmir'de yılda 175 bin ünite kan ihtiyacı oluyor, bizdeki bağış ise 115 bin ünite civarında. Rakamlar, 60 bin kadar eksiğimiz olduğunu söylüyor. Yani İzmir'de özellikle eğitimli nüfus kan bağışı yapmıyor. Bu yüzden İzmir'in kan ihtiyacını başka illerden karşılıyoruz" dedi.


Ege Bölgesi'nin günlük kan bağışı talebinin bin 350 ünite olduğunu söyleyen Dr. Gök, "Bu talebin karşılanabilmesi için kan bağışı oranının da bu rakamın üzerinde olması gerekiyor. Aksi takdirde kan stoklarına yöneliyoruz. Bir süre sonra onlar da azalıyor" dedi. Dr. Gök, İmam ve Müftülere verdikleri eğitim sonrasında camii cemaatinin kan bağışında ilk sırada olduğunu belirtirken kamu çalışanlarının ise yeterli oranda gönüllü olmadıklarını ifade etti.

 

“Soğuk dönemlerde kan bağışları oranı azalıyor”

Ocak, Şubat gibi gribal enfeksiyona bağlı hastalıkların yoğun olduğu dönemlerde antibiyotik ve ilaç kullanımı arttığından kan bağışının yapılamadığını söyleyen Dr. Gök, "Hekimlerimiz bu dönemlerde hastalara hemen antibiyotik yazabiliyor. Kandaki Lökosit (WBC) oranı 10 binin üzerinde olmadan ağrı kesici ya da antibiyotik yazılmaz. Maalesef bu orana bakmadan antibiyotik yazan hekimlerimiz var. Durum böyle olunca da kan bağışı oranları azalıyor" diye konuştu. Dr. Gök, yıl içerisinde Ocak, Şubat ayı ile beraber Ağustos'ta da kan bağışının az olduğunu bunun sebebinin ise Ramazan Ayından kaynaklandığını dile getirdi.


Kış döneminde, hava sıcaklarında yaşanan düşüş nedeniyle kan bağışı sayılarında büyük bir azalma meydana geldiğini kaydeden Dr. Gök, "Günlük kan taleplerine yönelik ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşamaktayız. Özellikle kış aylarında hasta ve hasta yakınlarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilebilmesi için tüm halkımızı kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz" dedi.

 

Tanımadığınız üç kişinin hayatını kurtarıyorsunuz

Bağışlanan bir ünite kandan üç kan ürününün elde edildiğini belirten Dr. Gök, "Tanımadığınız üç kişinin hayatını kurtarmaktasınız. 18-65 yaş arası, önemli bir sağlık problemi bulunmayan her vatandaşımızı yanlarında kimlik belgesi ve tok karın ile Kızılay Kan Alma Birimleri ve gezici kan alma ekiplerimize bekliyoruz" diye kaydetti. (İlyas Yıldız- İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir