• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BURSA- Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Aralık ayı ihracat verilerinin açıklanması ve 2013 yılı ihracat değerlendirme toplantısı, UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu önderliğinde gerçekleştirildi.
 
“Öngöremiyorsan tahmin yapma”
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, 2013 yılı ihracat rakamlarını değerlendirdi. İthalatçı ve ihracatçının özellikle döviz kurlarındaki esneklikten dolayı sıkıntı yaşadığını dile getiren Gençoğlu, ihracatçılar olarak Merkez Bankası Başkanının daha gerçekçi tahminler yapmasını beklediklerini belirterek “Ricamız, yapılacak tahminleri biraz gerçeğe uygun yapması veya öngöremiyorsa hiçbir tahmin yapmamasıdır. Bu nedenle bir sürü sanayicimiz çok büyük zararlarla ihracat dönüşlerini düşük kurdan tahsil etmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 2013 yılı ihracat performansı ve 2014 beklentilerini paylaştı.  UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, döviz kurlarındaki hareketliliğe de dikkat çekerek, Merkez Bankası’na yüklendi. Gençoğlu, “Kurlardaki belirsizlik maliyet artışı yaratıyor ve ihracat hedefine ulaşmayı zorlaştırıyor. Merkez Bankası Başkanı’nın da döviz tahminini daha dikkatli yapması gerek. İthalatçı ve ihracatçıyı zor durumda bırakmaması gerek. Yapılacak tahminleri gerçeğe uygun olmalı, çünkü ihracatçılarımız Merkez Bankası açıklamalarını yakinen takip ediyor ve bu doğrultuda kararlar alıyorlar” diye konuştu.
 
“Bundan sonra satışlar iyi değil kötü dememiz lazım ki ÖTV artmasın”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu ÖTV zamlarına dikkat çekerek, “Bundan sonra satışlar iyi değil kötü dememiz lazım ki ÖTV artmasın” diye konuştu. 
 
Yaş Meyve ve Sebze İhracatı yeterince katkı alamadı”
Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı da Türkiye’nin biberde, kirazda, incirde, kayısıda dünyanın en önemli üreticisi olmasına rağmen yeterince katkı alamadığını kaydetti.
 
Türkiye 2013 yılında genel ihracatta yüzde 0.01 büyürken Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yüzde 12.04 oranında artış yakalayarak ülke bazındaki ihracat artışını solladı ve Türkiye ihracatının düşmesine engel oldu. UİB, genel sekreterlik anlamında da 192 ülkeye toplamda 22.8 milyar dolarlık ihracatıyla da en fazla dış satış gerçekleştiren ikinci birlik oldu. UİB’e ev sahipliği yapan Bursa’da iller bazında yüzde 7.9 oranında yükselişle ve 12.8 milyar dolarla en çok ihracat yapan 2. il olurken, UİB Genel Koordinatörü Orhan Gençoğlu, yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sıcak gelişmelere rağmen Türkiye’ye inandıklarını söyledi.
 
“ÖTV iç pazarın büyümesine engel”
ÖTV zammı ile ilgili de görüşlerini paylaşan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, “Türkiye’nin mevcut yapısına göre iç pazarı daha iyi olmalı. Ama bu ÖTV’lerle 800-850 bin seviyesindeki iç Pazar Türkiye’nin hedefleri için yeterli değil. İç Pazar güçlenmeli ki yatırım ve üretim artsın. Bundan sonra satışlar iyi değil kötü dememiz lazım ki ÖTV artmasın” diye konuştu.(Zeki Aras-İLKHA)