• DOLAR 32.58
  • EURO 35
  • ALTIN 2418.924
  • ...
Mardin`e Taç mahal Cami İnşa Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Mardin’deki diğer camilerden farklı bir özellik taşıyan, inşaatına 2010 yılında başlanan ve Ravza caddesinde bulunan Sadık Yay Camii, açılışı gününü bekliyor. Artuklu Mimarisi ile meşhur tarihi kent Mardin’in Yenişehir Semtinde yapımı bitme aşamasına gelen Sadık Yay Camisinde Artuklu ve Hint Mimarisi kullanılarak Taç Mahal benzeri bir cami ortaya çıktı. Yay Ailesi tarafından yapımı devam edilen Caminin inşaatı 3 yıldan beri devam ediyor. En ince ayrıntısına kadar düşünülerek yapılan 3 bin kapasiteli camide simetriğe büyük bir önem verildi. Cami içi ve dış yapımının her aşamasında Mardin’e özgü Artuklu motifleri kullanıldı. Tamamı Mardin taşı ile yapılan caminin kubbeleri Taç Mahal’a model alınarak yapıldı.
 
Caminin hikayesi
İnşaat Mühendisi Serdal Yay ve mimar Erdal Yay’ın projesinden yapımına kadar A’dan Z’ye bütün çalışmalarını üstlendiği caminin mimari yapısı gibi hikâyesi de bir o kadar ilginç. Yay Ailesi Mardin tarihinde iz bırakacak bir eser yapma kararı aldığında ailenin büyüğü olan Sadık Yay, bir cami yapma kararı alıyor. Caminin mimarisi üzerine bir araştırma yapıldığında ise Sadık Yay’ın dikkatini bir takvim yaprağında bulunan Taç Mahal çekiyor.
 
Allah’a olan sevgisini göstermek için
Sadık Yay, Taç Mahal’ın bir türbe olduğunu öğrenmesine rağmen bu mimari yapıda ısrar edince, oğlu Serdal Yay kendisine, Babür İmparatorluğu`nun 6. hükümdarı Şah Cihan Hindistan`ın Agra şehrinde, Yamuna Nehri`nin kıyısında eşi Mümtaz Mahal’ın mezarlığı için yaptırdığı türbe olduğunu söyledi. Bunun üzerine Sadık Yay, “Nasıl ki bu imparator eşine olan sevgisini bu anıtsal yapıyı yaptırarak göstermişse ben de Allah’a olan sevgimi buna benzer bir camiyi inşa ederek yaptırmak istiyorum.”demesi üzerine oğulları Serdal Yay ve Erdal Yay yapacakları caminin çizimlerine başlıyor. Sadık Yay Camisi hakkında bilgi veren İnşaat Mühendisi Serdal Yay ise cami yapımının 3 yıldan beri adeta taşın üstüne nakış yaparak devam ettiklerini ve hava şartlarının el vermesi halinde Şubat ayında açılışını yapmayı planladıklarını söyledi. Caminin inşaatı bitmeden Mardin’de en çok ilgi çeken yapılar arasına girdiğini ve birçok yerden camiyi ziyaret etmeye gelen insanlar olduğu bilgisini veren Yay, caminin içinde kadınlar için özel bölmeler yaptıklarını ifade etti.
 
İbadet kompleksi
Sadık Yay Camisini aynı zamanda anıtsal bir yapı olarak düşünerek yaptıklarına dikkat çeken Yay, “Caminin yapısında Artuklu ve Hint Mimarisini birlikte sentezleyerek kullandık. Caminin kubbelerini tamamen Taç Mahal gibi inşa ettik. Caminin içinde ve dışında kullandığımız motiflerde bölgenin kadim tarihini göz önünde bulundurduk.  Camiyi bir kompleks olarak morgundan, imam odasına, taziye evinden Kuran Kursuna kadar düşünerek yaptık.”dedi.
 
Her şey simetrik
Caminin her aşamasında simetriğe dikkat ettiklerini anlatan Yay, “Caminin içerisindeki simetriği bozmamak adına vaiz ve hutbe yerleri için iki minber yaptık. Kubbelerinden penceresine, kapılarından motiflerine kadar caminin bütün bölümlerinde simetriğe dikkat ettik.”diye konuştu.
 
Engelliler düşünüldü
Caminin, vatandaşın ihtiyaç duyduğu Yenişehir semtinde yapıldığını belirten Yay, caminin engellilere yönelik dizayn edildiğini söyledi. Caminin içinde ve dışında görme, işitme ve bedensel engellilerin rahat bir şekilde ibadet edebilecekleri bir ortam hazırlandığını belirten Yay, "Abdest alma yerlerinden, bahçe girişinden itibaren cami engellilerin rahat ibadet edebilmeleri için hazırlandı."bilgisini verdi. Caminin bütün masraflarının aileleri tarafından karşılandığını anlatan Yay, caminin yüzyıllar boyunca ayakta kalması için inşaatına özen gösterdiklerini ve hiçbir masraftan kaçınmadıklarını sözlerine ekledi.  (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir