• DOLAR 32.564
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2428.966
  • ...
"Soğuk algınlığı göz sağlığını tehdit ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kış aylarında, havaların soğumasına bağlı olarak ortaya çıkan virüslerin, özellikle nemsiz ve kapalı ortamlarda enfeksiyonlara bağlı göz hastalıklarının artmasına neden olduğunu ifade eden uzmanlar, Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları sırasında “Adenovirüsler” göze kolayca bulaşıp enfeksiyon gelişimine yol açabildiğini söylediler.

 

Göz Hastalıkları bölümünden Op Dr. Mehmet Acar, soğuk havalarda göz sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

 

Soğuk havalarda ortaya çıkan viral enfeksiyonların, gözün kornea tabakasına etki ederek görme bozukluklarına yol açtığını söyleyen Acar, Adenoviral göz enfeksiyonlarının; gözlerde sulanmaya, kızarıklığa, çapaklanmaya, sulu ve beyaz bir akıntıya ayrıca ışıktan rahatsızlığa neden olabileceğini söyledi.

 

Bilgisayar kullanımının göz kuruluğu oluşturduğunu belirten Acar, “Kış mevsimi boyunca yeterince havalandırılmayan kapalı, aşırı sıcak ve kuru ortamlar, klimalar alanlar ve bilgisayar kullanımı da göz kuruluğu riskini artırmaktadır. Konsantrasyon gerektiren işlerde çalışanlar, bilgisayar başında yeterli sayıda göz kırpma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle gözlerde bakma ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkan göz kuruluğu görülür.” dedi.

 

Gözlerde, enfeksiyonlara bağlı oluşan sorunları önlemek için öncelikle gözlerin korunması gerektiğini söyleyen Acar, “Bunun için de öncelikle yapılması gereken elleri sık sık yıkamak ve sürekli tokalaşmaktan kaçınmaktır. Gözlerin sürekli kaşınmaması, bir başkasının kişisel eşyasının ve makyaj malzemesinin kullanılmaması da önemli ayrıntılardır. Gözlerde herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Kapalı ortamlarda çalışanlar için de ortamın havalandırılması, nemlendirilmesi ve doktorun önerisine göre suni gözyaşı damlalarının kullanılması, göz kuruluğunu gidermek için kullanılabilecek diğer yöntemlerdir.” ifadelerini kullandı.

 

Soğuk ve karlı havalarda güneş gözlüğünün kullanılması gerektiğini belirten Acar, “Özellikle karlı havalarda göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da gözü güneşin zararlı ışınları olan, ultraviyole ışınlarından korumaktır. Bu ışınlar yalnızca yazın değil, kışın da etkili olmakta ve koruyucu önlem almayı gerektirmektedir.  Ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Çünkü kardan yansıyan güneş ışınları; gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Göz kapağı ve çevresindeki cilt ince ve kırışmaya en yatkın bölge olduğu için rüzgârlı, güneşli, soğuk ve karlı ortamlarda mutlaka ultraviyole korumalı güneş gözlüğü kullanılması gerekir.” dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir