• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
G. Sudan`da Taraflar Doğrudan Görüşmele Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADDİS ABABA - Güney Sudan`da krizin patlak vermesinin ardından Etiyopya`da ilk defa yüz yüze görüşen hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar`a bağlı heyetin, krizin çözümü için yürütülen çalışmalar kapsamında diyaloğun programı, kuralları ve gündemi konusunda anlaştığı bildirildi.

Güney Sudan`da devam eden krize çözüm bulunması amacıyla Etiyopya`nın başkenti Addis Ababa`da başlatılan müzakerelerde, Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael McCoy başkanlığındaki hükümet heyeti ile Taban Dinag başkanlığındaki Machar`a bağlı heyet, ilk defa doğrudan görüştü.

Görüşme, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından Güney Sudan`daki krizin çözümü için oluşturulan Afrikalı arabulucu heyetin başkanı ve Etiyopya`nın Pekin Büyükelçisi Seyoum Mesfin ve IGAD Genel Sekreteri Mahbub Muallim`in katılımıyla yapıldı.

Mesfin, görüşme sonrası başkent Addis Ababa`da düzenlediği basın toplantısında, "Savaştan sonra kardeşleri, aklın sesine kulak vererek bir araya gelmiş gördüğümüz şu anlar tarihi anlardır. Güney Sudan`da çatışan taraflar, diyaloğun programı, kuralları ve gündemi konusunda anlaştı" dedi.

Mesfin, "IGAD ve ortakları, müzakerelerin barışla sonuçlanması için hazır. Yarınki müzakerelerde, gözaltına alınanların serbest bırakılması ve çatışmaların durdurulması konuları masaya yatırılacak" diye konuştu.

Güney Sudan Enformasyon Bakanı McCoy da krizin çözülmesi için yürütülen arabuluculuk çalışmalarından memnuniyet duyduğunu, ülkesinin barışa bağlı olduğunu ve müzakerelere iyimser yaklaştığını belirtti.

Machar heyetinin başkanı Dinag ise Güney Sudan halkına verdikleri destekten ötürü arabulucu heyeti takdir ettiklerini ifade ederek "Güney Sudan`daki kriz siyasidir ve siyasi yollarla çözülmelidir. Gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı ve müzakerelere ortak edilmeli. IGAD heyetinin yürüttüğü uzlaşı çalışmalarına güveniyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de Addis Ababa`ya gelerek arabulucu heyete katıldı ve Güney Sudanlı temsilcilerle görüştü. Vang Yi, Güney Sudanlı heyetlere, çatışmaların sona ermesi için çözümün gerekliliğini vurguladı.

Güney Sudan`daki krize çözüm bulunması için hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Machar`a bağlı heyet arasındaki görüşmelerin ilk oturumu, Etiyopya`nın başkenti Addis Ababa`da IGAD`a bağlı arabulucu heyetin yanı sıra, ABD, Norveç ve Çin`den bazı yetkililerin katılımıyla 3 Ocak`ta başlamıştı. Arabulucu heyet, çatışan tarafların heyetleriyle ayrı ayrı görüşmüş ancak yüz yüze görüşme gerçekleşmemişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir