• DOLAR 32.373
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2326.13
  • ...
Cenevre 2 için davetiyeler gönderilmeye başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Ban`ın İran ile muhaliflerden hangilerini davet edeceği konusu ise henüz netlik kazanmadı.
 
Cenevre 2 Konferansı`nın 22 Ocak`ta yapılması için ABD, Rusya ve BM arasında geçtiğimiz ayın 20`sinde anlaşmaya varılmıştı. BM Genel Sekreterliği sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, düzenlenecek olan konferansın amacının Suriye hükümeti ve muhalefeti geniş bir temsil gücüyle bir araya getirmek ve çatışmaları sonlandırmak olarak değerlendirildi.
 
Konferansın amaçları arasında yine BM, ülkedeki siyasi geçiş sürecinin sağlanması ve Cenevre 1 Konferansı`nda karara bağlanan tüm hususların hayata geçirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.
 
Uluslararası Konferans, BM Genel Sekreteri Ban`ın başkanlığında 22 Ocak`ta İsviçre`nin Montrö kentinde başlayacak. Diğer yandan Suriyeli taraflar arasında gerçekleşecek müzakereler ise, BM ve Arap Birliği`nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi`nin öncülüğünde Cenevre`de gerçekleşecek.

İRAN`IN DURUMU BELLİ DEĞİL
BM`nin New York`taki Genel Merkezi`nde düzenlediği günlük basın toplantısında bir gazetecinin `İran`ın Konferansa katılıp katılmayacağı` yolundaki sorusunu BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, bu durumun henüz belli olmadığı şeklinde cevapladı. Haq, Ban`ın, Tahran`ın konferansa katılımını istediğini dile getirdi. Haq ayrıca ABD ve Rus dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta (13 Ocak) bir araya geleceklerini ve İran konusunda bir anlaşmaya varmalarını umut ettiklerini kaydetti.
 
Sözcü yardımcısı Haq, konferansa muhalefet adına katılacak isimlerin de henüz netleşmediğini ifade etti.
 
Suriye`deki iç savaşı sonlandırmak amacıyla uzun süredir yapılması hedeflenen Cenevre 2 Konferansı, iki hafta sonra gerçekleştirilecek. Diplomasi camiası konferansın yapılacak olmasını bir başarı olarak zikrederken, buradan bir sonuç çıkıp çıkmayacağı konusunda kimse net bir cevap veremiyor. Ancak BM`deki genel hava bu konferanstan çok büyük ümit beklenmemesi yolunda.

Bu haberler de ilginizi çekebilir