• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...
Ukrayna’da camii adına para basılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Ukrayna Merkez Bankası ve Posta Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 700 yıl önce inşa edilen Özbek Han Camii adına hatıra fotoğrafları basıyor. Merkez Bankası madeni para çıkaracakken posta hizmeti de cami resimli taşıyan pulları kullanıma çıkaracak.

“Özbek Han Camii’ye 700 yıl” yazısı ile 925 ayar gümüş ve pirinç nikel alışmasından oluşan hediyelik demir paralar çıkarılacak.

Ukrayna Müslüman Din İşleri Başkanlığı da bu yıl içinde Özbek Han Camii anısına çeşitli etkinlikler düzenleyecek, ayrıca Kırım’da İslam konulu uluslararası konferanslar da gerçekleştirecek. Ukrayna’da en eski camii olan Eski Kırım’daki Özbek Han Camisi’nin 700. yıldönümü kutlamaları kapsamında İslam ve Kırım Tatar kültürü, mimari ve tarihi anıtlarının korunmasına dikkati çekilmesi de belirtilmekte.

Ukrayna’nın bu tarihi mirasını yeni nesillerin yetiştirilmesinde ve turistlerin çekilmesinde kullanılması fikirleri ortaya konulmaktadır.

Camii 1314 yılında Altınorda Devletinin ilk Müslüman hükümdarı Özbek Han tarafından inşa ettirilmişti. Camiye bitişik yapılan medresenin ise günümüzde sadece temel taşlarını görmek mümkün.

Bu haberler de ilginizi çekebilir