• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
DTSO'dan ihracat değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, geçen yılın ihracat rakamları başta olmak üzere çözüm süreci ve tutuklu vekillerin tahliyesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

“Bölgedeki birçok ilin ihracat rakamları arttı”
Barış süreci ile beraber bölgedeki birçok ilin ihracat rakamlarının arttığını söyleyen Sayar, “Artışın barış sürecinin getirmiş olduğu hareketlilikten kaynaklandığını düşünüyoruz. Kalıcı barış ile birlikte gerçekleşecek yatırımların katkıları ile beraber orta vadede ihracat rakamlarımızın katlanarak artacağına inanıyoruz. Diyarbakır'ın taşıdığı potansiyele baktığımız zaman milyar dolarlık ihracat rakamlarında olması gerekirken maalesef son 30 yıl boyunca yaşanmış olan çatışma ortamından dolayı bölge yatırım almamıştır. Ancak barış süreci ile beraber bu rakamları yakalayacağımız inancını taşıyoruz.” dedi.

 

“Vekillerin bırakılması ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacaktır”
İhracatın artması için öncelikle sürecin mutlaka kalıcı bir barışa dönüşmesi, kapalı olan Rojava sınır kapılarının açılması ve 2013 yılı yeni teşvik sistemindeki avantajların devam etmesi gerektiğini belirten Sayar, “Seçilmişler başta olmak üzere, düşüncelerinden dolayı cezaevinde tutulan tüm tutukluların serbest bırakılması, çözüm projesini ilerletecek önemli bir adım olacaktır. Bu anlamda gecikmiş de olsa vekillerin özgürlüklerine kavuşmaları sürece katkı sunacak bir gelişmedir.” şeklinde konuştu.

 

“Diyarbakır'da 2013 yılında 2 yüz 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti”
İş dünyası olarak atılan her olumlu adımın yanında olduklarını ifade eden Sayar, “Türkiye’nin 2013 yılında toplam ihracatını 2012 yılı ile hemen hemen aynı kapatarak, 151 bin 707 milyon dolar olarak gerçekleştirmesine karşın; Diyarbakır'da 2012 yılında 2 yüz 2 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamlarının 2013 yılında 2 yüz 30 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Sayar, “Türkiye toplam ihracatının yaklaşık 12 milyar doları Irak olmak üzere Ortadoğu’ya 27 bin 545 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Suriye’de savaş olmasına rağmen 2013 yılında Türkiye’den Suriye’ye 912 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.” dedi.

 

Sayar, Diyarbakır’ın 2013 yılında 60'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, en fazla ihracatı da 122 milyon dolar ile Irak ve 80 milyon dolar ile Çin'e gerçekleştirdiğini belirtti.

 

Yapılan ihracatta başı çeken sektörlerin oranları ile ilgili bilgi veren Sayar, “104 milyon ile maden ve metaller, 60 milyon ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, 20 milyon ile elektrik elektronik ve 17 milyon ile kimyevi maddeler.” şeklinde özetledi.  (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir