• DOLAR 32.511
  • EURO 34.58
  • ALTIN 2498.482
  • ...
Tutuklu belediye başkanı için AYM'ye başvuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Baro Başkanlığı, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay’ın tahliyesi için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunulduğunu açıkladı.

 

Batman Barosu, 13.00’da CMUK uygulama Merkezi’nde basın açıklaması  yaptı. Tutuklu 5 BDP’li milletvekilin  Anayasa Mahkemesi’nin  verdiği kararla tahliye edilmesinin ardından tutuklu bulunan Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay’ın tahliyesi için bugün başvuru yapıldığını açıkladı.

 

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim, Anayasa Mahkemesine başvuru neticesinde tahliyelerine karar verilen kişilerin milletvekili olması nedeniyle kamuoyunun tahliyeleri yakından takip ettiğini belirtti. Sevim, “Ancak tıpkı milletvekilleri gibi seçilmiş olan ve aynı suçlama ile dört yılı aşkın bir süredir Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay da tutuklu olarak yargılanmaktadır. Nejdet Atalay, 70 binin üzerinde seçmenin tercihi ile başkanlık koltuğuna oturmuş,  görevini kısa bir süre yürüttükten hemen sonra tutuklanmıştır. Uzun tutukluluk süresi ile bireysel olarak kişisel hakları haleldar olan Nejdet Atalay’ın hukuku zedelenmiştir. Tutuklu kişinin özgürlüğünün ihlal edilmiş olması, seçilme ve temsil hakkı ile yargılamanın tutuklu sürdürülmesindeki kamu yararı arasında makul bir dengenin gözetilmediği,  tutuklunun kamu görevini yerine getiremediği gerekçelerinin tamamı Nejdet Atalay’ın durumu için de geçerlidir.” dedi.

 

Atalay için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldığını söyleyen Sevim, “Bugün itibariyle meslektaşlarımız tarafından Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru neticesinde, daha önceki ihlal kararlarında belirtilen gerekçelerin yanı sıra Anayasanın 19/7 maddesinde düzenlenen kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, 67. Maddesinde düzenlenen seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve 10. Maddesinde düzenlenen kanun önünde eşitlik hakkı gereği ihlal yönünde karar çıkacağını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru hakkında konuşan avukat Mustafa Yıldız, “Son dönemde Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk süresine ilişkin verdiği kararlar aynı zamanda seçilmiş kişilerin seçilme ve temsil haklarının ihlal ettiğine ilişkin tespit kararlarından sonra bizde Necdet Atalay’ın hem uzun tutukluluk süresine ilişkin hem de seçilme haklarına ilişkin haklarının ihlal edildiğini düşündüğümüzden bugün Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptık.” diye konuştu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir