• DOLAR 32.593
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2497.626
  • ...
Kocaali`de `Yargı Darbelerine Geçit Yok` eylemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KOCAELİ- Kocaeli Sivil Anayasa Platformu,48.ay eylemi ile 4 yılı geride bırakıp 5.yılına girdi. 5.yılın ilk eyleminde basın açıklaması yapan platform,  17 Aralıkta  Hükümete karşı yapılan operasyonun dış güdümlü olduğu vurgusu yapıldı.
 
Eylem katılanlar ellerinde, “Yargı darbelerine geçit yok”, “Yargıçlar cuntasına hayır” pankartları tuttular. Basın açıklamasını Kocaeli Sivil Anayasa Platformu üyesi İlim Yayma Cemiyeti, Kocaeli Şubesi düzenledi. Basın açıklamasını yönetim kurulu üyesi Hüseyin Kanca yaptı.
 
“Türkiye Darbe Anayasası ile yönetilmeyi hak etmiyor”
Kanca okuduğu basın açıklamasında, Türkiye’nin darbe anayasası ile yönetilmeyi hak etmediğini ifade ederek, herkesin Hükumetin tutumundan dolayı umutsuzluğa kapıldığını belirtti.
 
Kanca,  Hükümetin anayasa konusundaki bu beceriksizliğini anlayamadıklarını sözlerine ekleyerek, “Toplumsal bir barışın sağlanması için, şu an olduğu gibi sadece belli bir kesime değil, her kesime hitap edecek bir anaysa hazırlanıp halka sunulmalıdır.” Önerisinde bulundu.
 
Kanca, yargı ve emniyetin içindeki bir takım odakların, 17 Aralıkta başlattığı darbe girişimini, dış güçlerin güdümünde, Türkiye`deki demokratik rejime bir müdahale olarak gördüklerini dile getirerek, “Mısırda da Hükümet halk desteği ile gelmişti, Amerika ve İsrail`in entrikalarıyla 1 günde gitti. Ak Parti halk desteğine güveniyor, fakat şunu gördük ki, bu kirli senaryoları yönetenler, istediğiniz kadar arkanızda halk desteği olsun, sizleri bir anda götürebilir. Darbe ile gelecek başka bir anlayışın sahiplerinden demokratik anaysa yapması beklenmez.  Hükümet elini çabuk tutmalı ve Yeni Anaysa yapımını bir an evvel bitirmelidir.” Dedi.
 
“Bağımsız yargı naraları atanlar,  halkın yüzde 1 temsil etmez”
Kanca, Kocaeli Sivil Anayasa Platformu olarak hükümetten özellikle şu talepte bulundu: “Yeni çıkartacağınız Anayasa`da konacak kanunlarla yargı, askeri, emniyet güçlerinin, geçmişte veya bugün olduğu gibi, darbe yapmasının önüne geçecek maddeler kesinlikle olmalıdır. Bağımsız yargı naraları atanlar!  Halkın yüzde 1 temsil etmezken, ellerine geçirdikleri makamlarla, halkın seçtiklerine ayar çekmeye kalkıyor. İstedikleri olmazsa bu makamları kullanarak, oyla gelmiş insanları, yargı darbeleri ile götürmeye kalkıyor. Bu antidemokratik darbeci tavır asla kabul edilemez. Birde utanmadan halkın karşısına çıkıp, bağımsız yargıdan bahsediyor, bu işlerle hiçbir bağlarının olmadığından dem vuruyorlar. Artık halkı aptal yerine koymayı bırakın. Hırsızlık ve yolsuzluk kabul edilemez ama darbecilik asal kabul edilemez. Hırsız 1 suçluysa, sizler gibi darbeciler 10 suçludur. Halkın özgür iradesini, dış güçlerin talepleri doğrultusunda, ellerindeki imkânları kullanarak,  seçilmiş meşru iktidarı götürmeye kalkanlar, vatana ve halka ihanet içindedir.” 
 
“Ülke yargıçlar cuntasına bırakılmamalı”
Yeni Anayasada alınacak önlemlerle, dış güçlerin maşalarının, halkın seçtiklerine ayar vermesinin önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kanca, “Partiler, aldıkları oy oranlarına göre, Anayasa Mahkemesi, HSYK, Danıştay, Yargıtay, Sayıştay`a üye atayabilecekleri bir sistem anayasa ile tesis edilmelidir. Yoksa bu ülke, yargıçlar cuntasının eline bırakılacaksa, halkın meclisinde alınan karalar, buralardan dönüp, yok hükmünde olacaksa, biz halk olarak neden milletvekillerini seçiyoruz?  Seçimlerde bu yargı kurumların üyelerini seçelim. Bizim seçtiklerimizin aldığı kararlar, buralarda bulunanların onayıyla hiç hükmünde olacaksa, meclisin ne işlevi kalıyor? Bağımsız yargıdan, hükümeti denetlemekten bahsedenler! Şunu kafalarına iyi soksunlar, demokrasilerde seçilenleri denetleme makamı siz değilsiniz. Halk olarak biziz ve bunu seçim zamanı sandıkta yaparız.  Yoksa bir grup, mezhep, cemaat buraları işgal etsin, halkın meclisi ne karar verirse versin, buralardan dönsün, düğmeye basıldığı zamanda,  yıllarca beklettikleri dosyaları ortaya çıkartıp, bir anda ülkenin ekonomisini felç etsin! Bu asla ve asla kabul edilebilecek bir olay değildir.” Açıklamasında bulundu.
 
“Devlet içinde paralel yapılar oluşturmanıza susmayacağız”
Kanca, organize gruplara da seslenerek, “Halk olarak buna prim vermeyeceğiz, hırsızların takipçisi olacağız, onlarınki adi bir suç fakat sizin yaptığınızsa çok daha nitelikli, organize bir suçtur, sizinde takipçiniz olacağız. Darbelerinize, devlet içinde paralel yapılar oluşturmanıza susmayacağız !. Başarılı olamadınız, fakat başarılı olacak gibi olsaydınız size gerekli cevabı sokaklara dökülen milyonlar verecekti. Sizi ve dış güçleri uyarıyoruz, bu halk 7 düvele kafa tutmuştur, Türkiye Mısır`a benzemez, halkın gücünü sınamaya kalkmayın. Basın açıklamamıza katıldığını için teşekkür ediyoruz. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir