• DOLAR 32.382
  • EURO 35.036
  • ALTIN 2326.3
  • ...
Binlerce kişi Felluce`den kaçıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Irak ordusunun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün denetimine geçen Felluce`ye hava ve topçu saldırılarını yoğunlaştırmasından sonra binlerce kişinin kenti terk etmeye başladığı bildirildi. Felluce gibi Anbar vilayetine bağlı olan ve bir bölümü IŞİD`in hakimiyetinde bulunan Ramadi kentinde de çatışmalar devam ediyor.

Ramadi`de Pikaron şirketinin şantiyesinde mahsur kalan 75 Pikaron şirketi çalışanının ise Cumartesi günü Türkiye`nin Bağdat Büyükelçiliği`nin desteğiyle güvenli bir şantiyeye nakledildiği açıklandı. Gözlemciler, özellikle Sünni Arap olan Iraklılar için Felluce`nin büyük anlamı olduğunu söylüyor. Kentte 2004`te Sünni direnişçilerle Amerikan ordusu arasında şiddetli çarpışmalar yaşanmıştı.

Anbar vilayetindeki son çatışmalar, Irak ordusunun Pazartesi günü Sünni Arapların protesto kampına baskın düzenlemesinden sonra şiddetlenmişti. Bu arada Pazar günü başkent Bağdat`ta düzenlenen bombalı saldırılarda en az 19 kişi öldü. En büyük saldırı Şaab adlı Şii semtini hedef aldı. Reuters ajansına göre burada dokuz kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.
Ahmed el Cumaili adlı bir yerel gazeteci ve Felluce sakini BBC`ye, kente bir haftadır hava ve topçu saldırısı düzenlendiğini, bombardımanın Pazar günü de devam ettiğini söyledi. Cumaili, binlerce ailenin kenti terk ederek çevre köylere sığındığını, ciddi bir gıda ve yakıt sıkıntısının yaşandığını aktardı.

IŞİD`in Felluce`nin güneyinde hakimiyet sağladığı belirtiliyor. Kentin diğer bölümleri de El Kaide ile bağlantılı aşiretlerin denetiminde. İran haber ajansına göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Hicazi, Irak`a askeri teçhizat göndermeyi önerdiklerini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Irak`a yardım edeceklerini ancak bu ülkeye yeniden asker göndermeyi planlamadıklarını duyurdu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir