• DOLAR 32.58
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2493.889
  • ...
Cizre'de restorasyon çalışmaları devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Her gün yeni bir tarihin gün yüzüne çıktığı proje kapsamında, ihalesi tamamlanan Mir Bedirhan Beyleri'nden Mir Tajdin'in binasının yer teslim töreni yapıldı. Dualar ve kurban kesimi ile başlayan törende, İlçemiz Kaymakam Şenol Koca törene de basın mensuplarına bir konuşma yaptı.

Kaymakam Koca burada yaptığı konuşmada, ''Şehri Nuh Diriliyor Projesi'' nin Şırnak Valisi Hasan İpek'in himayesinde devam ettiğini belirterek, Şu ana kadar toplamda 14 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Yapılan yıkım çalışmalarının ardından proje çalışmalarımızı tamamladık. Proje çalışmalarımızın bitimiyle de ihalesini yaptığımız ve bugün de yer teslimini yapacağımız; Mir Bedirhan Beyleri'nden Mir Tajdin'in yapısının içerisinde bulunmaktayız. Bu gün itibariyle restorasyon işlemleri başlamış bulunmaktadır. Nasip olursa önümüzdeki Haziran-Temmuz ayları gibi bu binanın da açılışını yapmayı hedefliyoruz." Dedi.

Koca şu ana kadar ''Şehri Nuh Diriliyor Projesi" kapsamında yapılanları ise şöyle sıraladı: "İlk olarak eski belediye binasının restorasyonunu tamamladık. Bu yapıyı yakın zamanda ''Engelsiz Gençlik Merkezi'' adı altında, tüm gençlerimize hitap eden bir merkez olarak hizmete açacağız. Bununla birlikte Hamidiye Kışlası Alay Binası'nın restorasyonu devam etmektedir. Projelerinde uygulama ve mevsimsel faktörlerden kaynaklanan ufak tefek sıkıntılar var, bu yüzden kısa bir süre çalışmalar beklemede. Nasip olursa birkaç aya restorasyon çalışmalarını tamamlayıp, Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'ı Hamidiye Kışlası Alay Binası'nın açılışına davet edeceğiz. Ayrıca kazı çalışmalarıyla birlikte şu anda DİKA (Dicle Kalkınma Ajansı)'ya sunulan projelerimiz kabul edilmiş durumdadır. Bu projelerle gerek İçkale kazı alanı içerisinde gerekse kale çevresindeki gözü rahatsız eden elektrik telleri, telefon kabloları gibi tüm enerji nakil hatlarını yer altına alıyoruz. Nihayetinde, bu proje tamamlandığında 51 dönümlük şuan içerisinde bulunduğumuz kale alanı ve hemen yanı başındaki Dicle Nehri'nin eski yatağı ile birlikte toplamda 81 dönümlük proje alanı, kadınlarımız ve çocuklarımızın kullanımına açılacaktır. Bunlarla birlikte Kırmızı Medrese için yapılan proje, kuruldan geçti, ama bizim ufak bir itirazımız oldu. İtirazımızın nedeni; Kırmızı Medrese'nin çevre düzenlemesinde kullanılacak betonun fazla olduğuydu. Çevre düzenlemesinde kullanılacak betonun azaltılması noktasında proje firmamız çalışmalarını yapıyor. İnşallah tekrar bu ay kurula girecek ve akabinde de ihalesini tamamlayıp, ilkbaharın sonuna doğru vatandaşımızın kullanımına Kırmızı Medrese'yi açmış olacağız.''

Basın mensuplarından gelen soruları da yanıtlayan Koca, "Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz, sözünü fazlasıyla yerine getirdi. Şehr-i Nuh Diriliyor Projesi için, ilk gün itibariyle 2 milyon lira aktarmışlardır. Geçtiğimiz Aralık ayının 13'ünde de 3 milyon lira bir ödenek göndermişlerdir. Sağ olsunlar burada ne zaman ödeneğe ihtiyacımız olsa kendilerinin kapısını çalıyoruz ve kendileri de hemen ödeneği bizlere gönderiyorlar. İçinde bulunduğumuz Şehr-i Nuh Diriliyor Projesi alanının şu an itibariyle ödenek veya maddiyatla ilgili bir sıkıntısı yoktur. Projelerimizin bitimini takip eden süreçte binalarımızın ve alanımızın ihaleleri düzenlenip, yer teslimleri yapılarak restorasyon çalışmalarına başlanacaktır. '' ifadelerini kaydetti.

Koca bir başka soru üzerine ise, ''İsmail Ebul İz El Cezeri İle ilgili olarak ilk önce yapacağımız çalışmayı sizlerle paylaşayım. Biliyorsunuz burası Hz. Nuh'un kentidir. Burayla özdeşleşmiş olan Hz. Nuh (a.s.)'un gemisinin maketi vardır, fakat bu bütün Şırnak'a has bir makettir. Bizler bundan sonra Cizre'nin İsmail Ebul İz El Cezeri'sini ön plana çıkarmak için; biliyorsunuz ki kendileri tarihe yön vermiş insanlardan birisi, makine mühendisliğinin kurucusudur. En müthiş eserlerinden bir tanesi de ''Filli Su Saati''dir. İlçemize gelen misafirlerimize daha önceden halı, kilim tarzı hediyeler veriyorduk, Bundan sonra misafirlerimize, İsmail Ebul İz El Cezeri'nin ''Filli Su Saati'''ni hediye edip öyle uğurlayacağız. Cizre Hatırası, Cizreli İsmail Ebul İz El Cezeri'nin Filli Su Saati olacak.'' Diye açıklamada bulundu. (Abit Dündar -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir