• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...

BİNGÖL-Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bingöl'e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Et ve Süt Kurumu tesislerinde incelemede bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Bingöl'de 2003 yılında meydana gelen depremde hasar gören Bingöl Et ve Süt Kurumu'nu 14 milyon kaynakla yeniden projelendirdiklerini belirten Bakan Yılmaz, tesiste 100 kişiye doğrudan istihdam sağladıklarını ifade etti.

Tesisin önemine vurgu yapan Yılmaz, "Bizde yeni bir proje yaptırdık ve adeta bu tesisi yeniden inşa ettik. Çok güzel geniş bir alana sahip 14 milyon lira bir kaynakla bu tesisi yenilemiş olduk. Binası yeni deprem yönetmeliklerine uygun hale geldi. Hijyenik koşullarda iyi bir tesisimiz oldu. Burada yaklaşık 100 kişi ekmek yiyor, 100 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor bu anlamda önemli bir tesis fakat bundan daha önemlisi, binlerce hayvancılıkla uğraşan çiftçimize, besicimize hizmet veriyor. Sadece 2013 yılında burada üreticiye ödenen para 47 milyon liradır. 2014 yılında inşallah bu rakam 50 milyon lirayı geçecek." İfadelerini kullandı.

Bingöl'ün tarım ve hayvancılık bölgesi olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bu nedenle et ve süt kurumu bizim için çok önemli. Burada ismine uygun bir şekilde bu tesisi geliştirmemiz lazım. Bingöl yeni baraj ve göletleriyle su ürünleri konusunda büyük potansiyele sahip bir ilimiz. Bu tesisimiz ileride su ürünleri konusunda da daha etkili bir şekilde kullanılacak. Katma değeri yükseltmek önemli, sadece et üretirseniz etin ücretini almış olursunuz ama paketlediğinizde, işlediğinizde, marka oluşturduğunuzda çok daha fazla katma değer oluşturmuş olursunuz.''dedi.

Tesis bünyesinde kavurma ünitesi kurulduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:"Burada üretilen kavurma tüm Türkiye'de satılıyor. Bu anlamda son dönemlerde bu tesis içerisinde kavurma ünitesi kurduk. Bingöl kavurması markasıyla tüm Türkiye'de satış yapılıyor. Diğer kavurmalara göre Türkiye'nin değişik bölgelerinde yüzde 40 daha yüksek fiyatla satılıyor. Çünkü Bingöl'ün eti kaliteli olduğu için kavurması daha kaliteli ve daha kaliteli olduğu için tüketici daha fazla ücret ödeyip rağbet ediyor. Hem et ve süt kurumu hem de özel sektör kanalıyla Bingöl'ün et potansiyelinin katma değerini daha yüksek hale getiriyoruz. Ayrıca Bu tesis sadece Bingöl'e hizmet etmiyor bölgesel fonksiyonu da var. 6 ile hizmet veriyor. Bu 6 ilden ürün alıyor bunları işliyor ve daha geniş bir şekilde pazarlıyor.''(Nihat Kanat/ Salih Torak-İLKHA)