• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.574
  • ...
Hükümet Dinlemelere Sınırlama Getiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ceza Muhakemesi Kanunu`nda (CMK) yapılması planlanan değişiklikle; hem dinlemelerde süre sınırlaması getirilmesi, hem de rastgele mahkemelerden dinleme kararı alınmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Adalet Bakanlığı ile AK Parti hukukçularının üzerinde çalıştığı yasa değişikliği, son dönemde alınan dinleme kararlarında ortaya çıkan tartışmalı durumları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. CMK`da, "Başka delil elde etme imkânının bulunmaması durumunda" şeklinde düzenlenen telefon dinlemelerinin, son dönemde delil elde etmede birinci yol olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor.

ÖNCE BAŞKA YOLLAR
Değişikliğin mantığı; "Kolluk kuvvetlerinin, delillere diğer yolları kullanarak ulaşmasına öncelik verilmesi" diye özetleniyor. Mahkeme kararlarında, dinlenilecek telefon numarasıyla birlikte dinlenilen kişinin isminin yer almasını zorunlu kılan düzenlemeye, dinlenecek kişinin açık kimlik bilgilerinin de yazılması öngörülüyor. Mahkemelerin telefon dinleme kararı vermesine sınır getirilecek. Şu anda üç aylık dönemler halinde alınabilen ve çoğu suçlarda üst sınırı bulunmayan dinleme kararları için yasal süre 1 veya 2 aya indirilecek ve 3 aylık periyotlar halinde ucu açık uzatmaya son verilecek.

MAHKEMEYE SINIR
Dinleme kararının verileceği mahkemelere de sınır getirilecek. Mevcut düzenlemede örneğin İstanbul`da yaşayan biri için başka bir ilin mahkemesinden dinleme kararı alınabiliyor. Yeni düzenlemeyle, dinleme kararlarının, telefonu dinlenilecek kişinin ikametinin bulunduğu şehirdeki mahkemelerden çıkarılması planlanıyor.

Kaynak: Habertürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir