• DOLAR 32.499
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2431.011
  • ...
Operasyonların Büyük Mağduru Esnaf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Aralık ayında yapılan operasyonun yankıları devam ediyor. Piyasalarda güvensizlik hakim olurken dolar ve euro yükselişe geçti. Hükümet kanadı yapılanların kendilerine yönelik dış destekli bir yıpratma operasyonu olduğunu söylerken cemaat kanadı ise yolsuzluk yapıldığını ve yargıya müdahale edildiğini dile getiriyor. Halk önümüzdeki günlerde ne olacağını tedirginlikle beklerken bu durumdan en çok esnaf zarar görüyor. Özellikle ithalat işleriyle uğraşan esnaf, mevcut olaylardan çok kötü etkilendiklerini belirterek olanların dış destekli bir bir oyun olduğunu düşünüyor.
 
Dış güçler istikrarlı bir ülke istemiyor
Yolsuzluk operasyonundan dolayı dolar ve euroda yükselme olduğunu ve esnaf olarak bundan çok etkilendiklerini ifade eden Nihat Esmer, dış güçlerin istikrarlı bir ülke istemediklerini belirterek, "Bu etki son yapılan operasyonla birlikte artı. Daha öncesine gidecek olursak bizim işlerimizin düşüşü Gezi Parkı olaylarından sonra başladı. Bunları da dış güçlerin etkisine bağlıyorum. Çünkü bu güçler istikrarlı bir ülke istemiyorlar. Bunun sancısını da halk çekiyor. Son yapılan operasyonlarla beraber işlerimizde ciddi düşüşler oldu. Pasaj esnafının işi düşüyor. Çünkü dolar yükselince esnaf gidip alışveriş yapmıyor. Dolayısıyla o mal bir müddet ellerinde kalıyor ve iş yapamıyorlar. Bu bizi de etkiliyor. Dolar yükselince biz de dışarıdan alışveriş yapamıyoruz. Şu anda alışverişleri durdurmuşuz alımları yapmıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, dış güçler sadece bu ülkenin ilerlemesini istemeyip Müslümanların da ilerlemesini istemiyorlar. Bu noktada hepimizin birleşmesi lazım güç haline gelmemiz lazım." dedi.
 
Alışveriş olmuyor
Son olaylardan sonra ekonomik olarak çok etkilendiklerini dile getiren Emlakçı Halil Emirdağ ise bu yükselişten dolayı dolar bazında satılan eşyalarda yükselme olduğunu bundan dolayı da alışveriş yapamadıklarını ifade etti.
 
Dolar bazında çalışan bütün esnaf bu durumdan kötü etkilendi
Dolar bazında çalışan bütün esnafın bu durumdan kötü etkilendiğini belirten tekstil ithalatçılığı yapan Ömer Gönülalan, "Bu olaylar bizim gibi esnafı ister istemez etkiliyor. Çünkü bizimki ithaldır dolar bazında çalıştığımız için. Dolarla mal alıyoruz. Dolarla aldığımız malları burada TL ile yapıyoruz. Buradaki esnafa TL bazında satış yaptığımız için çok kötü etkileniyoruz. Dolar 1,980`den 2,180`e kadar çıktı. Burada da ciddi bir fark oluştu. Buradaki zararımız çok büyük. Alışverişlerde durgunluk oluştu. Dolar borcu alan insanlar borçlarını vermek istemiyor. Çünkü dolar çok yükseldi. Borcu olan insanlar doların düşmesini bekliyorlar. Dolar bazında çalışan bütün esnaf bu durumdan kötü etkilendi." ifadelerini kullandı.
 
Yaşananlardan halk çok mağdur oluyor
Kumaş ithalat işi yapan Mahmut Turanoğlu, "Biz dolar bazında kumaş ticareti yaptığımız için doların yükselmesiyle beraber çok etkilendik. Alışverişler durma noktasına geldi. 50 TL`lik ürün 60 TL oldu. Halk bundan dolayı bayağı muzdarip durumda." diye konuştu.
 
Doların yükselmesi bizi mağdur etti
Dolar bazında aldıkları kumaşları Türk lirası olarak sattıkları için mevcut durumdan çok kötü etkilendiklerinin altını çizen Mustafa Alkanat şöyle konuştu: "Esnaf olarak bizler çok etkilendik. Biz dolarla alışveriş yapıyoruz. Dışarıdan kumaş ithal ediyoruz. Biz aldığımız kumaşı dolarla alıyoruz. Kumaşı satarken de TL ile satıyoruz. Doların yükselmesi bizi mağdur etti. Dolar düşük iken bizim için avantajlıydı. Ama dolar yükselince 100 liralık bir kumaş 150 liraya çıkmış oluyor biz bunları satamıyoruz. Ondan dolayı bu olayların bize çok kötü yansımaları oldu." ifadelerini kullandı.
 
Hükümet üzerine bir takım oyunlar oynanıyor
Türkiye`de bir provokasyon olduğuna dikkat çeken Mehmet Yaşar Türkmenoğlu, "Hükümet üzerine bir takım oyunlar oynanıyor. Bun tür provokasyonlar karşısında hükümetimize sahip çıkmamız lazımdır. Hepimiz bu gemideyiz. Bu gemi batarsa hepimiz batarız. Komşu ülkelerin hali ortadadır. Bunları görmemiz gerekir. Ve buna göre hareket etmemiz gerekir." diye konuştu.
 
Dolar ve Euro`nun yükselmesi rantiye kesiminin işine yarar
Dolar ve euronun yükselmesinin rantiye kesiminin işine yaradığını belirten Türkmenoğlu, piyasalar dolara endeksli olduğu zaman piyasanın döngüsünün durduğunu bu döngünün dönmesi için dolar ve euronun sabit kalması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Piyasa ortamında bir güvensizlik oluştuğu zaman dolar ve euro yükseliyor. Merkez bankası bile müdahale edemiyor. Dolar ve euronun normal seyrine çekilmesi piyasa ortamının yeniden sağlanması, güven ortamın oluşması durumunda ekonomik tirend de kendiliğinden oluşur ve esnaf ve halkta rahata kavuşur." diye konuştu.
 
Müslümanlar bu oyunlara karşı daima uyanık olmalıdır
Devletin içinde devletin varlığının doğru olmadığını vurgulayan Kuyumcu Ömer Çelik, Gündemde olan son olaylardan sonra bütün esnafın kötü etkilendiğini Türkiye`nin zarar gördüğünü ifade etti. (Sedat Kuşulay - İLKHA)
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir