• DOLAR 32.549
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2430.024
  • ...

VAN- 2013 yılı emlak ve inşaat sektörünü İLKHA'ya değerlendiren Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, 2013 Yılında emlak ve inşaat sektörünün tam bir fiyasko ile kapandığını söyledi.

 

"Yaşanan kaybın müsebbibi, Belediye ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü"
2013'te imar planının tamamlanmamasına bağlı olarak emlak ve inşaat sektöründe ciddi kayıpların yaşandığını ve kayıpların tek müsebbibinin, Van Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olduğunu ifade eden Başkan Özdek, "Bu gerilemenin tek sebebi arada geçen üç yıla rağmen imar planının hala çıkmamış olmasıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizi yanıltmıştır. Belediye ile birlikte bir uzlaşmaya varamadıkları için 2013 emlak sektörü ve inşaat piyasası tam bir fiyasko ile kapanmış oldu. Bu ise kentin ekonomisine çok ciddi bir darbe vurdu." dedi.

 

Kentte bulunan 400 emlakçı ve bir o kadar da inşaat sektörü esnafının 2013 yılı içerisinde çok ciddi sıkıntılar yaşadığını ve bu sıkıntıların hala devam ettiğini dile getiren Özdek, İmar planının çıkmamasının en az Van'ı 5 yıl geriye götürdüğünü söyledi.

 

"Van'ın ekonomisi şu anda hasta adamı oynamaktadır"
Emlak ve İnşaat sektörünün bir kentin en önemli iki lokomotifi olduğunu aktaran Özdek, Bu iki sektörün de imarla hayat bulduğunu vurgulayarak, "Bunlar İmar planları ile şekillenmektedir. Burada imar planı çıkmadığı için ekonomi adeta felç olmuştur ve Van'ımız ne yazık ki şu anda hasta adamı oynamaktadır. Van'ın ekonomisi büyük bir hastalığa yakalanmıştır. Ya tedavi edilip tekrar hayata döndürülmeyi ya da sahipsiz bırakılıp ölüme terk edilmeyi beklemektedir" şeklinde konuştu.

 

"Van 2013 yılında da sahipsizliğini korudu"
Bu iki sektörün 2013 yılı içerisinde sektörün büyük zararlar kapattığını söyleyen Özdek, "Bu iki sektör bu yıl içerinde büyük zararlar etmiştir esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. Hep diyoruz Van sahipsizdir. Van ne yazık ki 2013 yılında da sahipsizliğini korudu. Van'ın 8 tane milletvekili başta olmak üzere Sivil Tolum Kuruluşları, Odaları, Borsaları, Belediyesi, Valisi ve kentin dinamikleri ne yazık ki bu İl'e sahip çıkmamışlardır. Kentte nakit para sirkülasyonu olmadığı için kentin parası dışarı akmış ve Van ciddi bir kan kaybetmiştir" diye konuştu.

 

"Van Belediyesi görevini yapmamıştır"
Tüm yaşanan olayların devam ettiğini de sözlerine ekleyen Özdek, Belediyenin kentin gelişmesi için üzerine düşenleri yapmadığını belirterek, "Bu konuda Maalesef Van Belediyesi görevini ifa edememiştir" dedi.

 

Yıllardır bu sektörde çalıştığını ancak bu sektörün 2013 yılı gibi kötü bir yıl geçirdiğine tanık olmadığını ifade eden Orhan Özdek, yetkililere seslenerek 'Bu kente yazık etmeyin.' çağrısında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)