• DOLAR 32.478
  • EURO 34.649
  • ALTIN 2501.579
  • ...
Savaştan göç, ikinci evliliklerle aileleri parçalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA- Suriye`deki iç savaş komşu ülkelerdeki insanların hayatını da birçok açıdan etkiliyor. Özellikle Suriyelilerin gelişiyle birlikte başlayan ikinci evlilikler, intihar olaylarının yaşanmasına, boşanma davalarının açılmasına sebep olurken parçalanan ailelerin ardından ortada kalan çocukların hali ise içler acısı… Küçük yaşlarda, hiçbir şeyden habersiz anne ve baba şefkatinden mahrum kalan çocukların, aslında kazananı olmayan bir savaşın masum kurbanları… Birçok anne çocuklarını terk edip kendi ailesine sığınırken, geride kalan çocuklar ise yetiştirme yurtlarına veriliyor .

İLKHA , savaşın göç alan bölgelerdeki insanları nasıl etkilediğini ve buna bağlı olarak toplumda yaşanan olayları araştırdı. İşte birkaçı;
İkinci evliliğe dayanamayan kadın intihar etti
Yaşanan bir intihar hadisesine tanıklık eden Sabri Acet, Suriyelilerin gelişiyle toplumda yaşanan ikinci evlilik olaylarının, aileleri nasıl etkilediğini şöyle anlattı: "Suriye`den gelen mültecilere, buradaki hayırsever vatandaşlar, hem barınma hem de ihtiyaçlarını gidermede yardımda bulunuyorlardı. İsmini vermek istemediğim halktan biri de, kalabalık Suriyeli bir aileyi, güya yardım etmek için evinin alt katına kira almadan yerleştirdi. Ev sahibi kendi hanımından habersiz, Suriyeli ailenin kızına talip oluyor. Suriyeli ailenin de rızasıyla evlilik için hazırlıklar yapılıyor. Ama ev hanımının hiçbir şeyden haberi yok. Kına gecesi her şeyi öğrenen ev hanımı, intihara kalkışıyor, ama oradakiler engel oluyor.Duruma daha fazla dayanamayan ev hanımı, kimsenin olmadığı bir zamanda binanın 4. katından atlayarak intihar etti ve hayatını kaybetti. İntihar eden ev hanımı Suriyeli aile ile yatak, yorgan, bataniye kısacası evdeki bütün malzemesini hatta çocuklarının yemeğini bile paylaşıyordu."
 
Evini ve çocuklarını terke den ilk eş, boşanma davası açtı
İbrahim Yılmaz adlı vatandaş, parçalanan bir ailenin dramını şöyle anlatıyor: "Akçakale`de daha önce evli olup, Suriyelilerin gelişiyle ikinci defa evlenmeye niyetlenen F.Y adlı şahıs, Suriyeli bir bayanla evlenmeyi kafasına koyar.Evlenmeden günler öncesinde, eşinin ev konularında temiz olmadığını bahane ederek bir Suriyeli bayanla evlenir. Eşinin kuma getirmesine dayanamayan ev hanımı A.Y ise, çocuklarını terk ederek ailesinin yanına gitti. Eşinin gidişinden sonra büyük hata yaptığını anlayan F.Y çok pişman oldu. Daha önceleri eşinin ev işlerinde hassas olmamasını bahane eden F.Y ise, şimdilerde Suriyeli eşinin evde hiçbir iş yapmadığını yemek pişirmeyi, ekmek açmayı, çamaşır yıkamayı dahi bilmediğini her yerde konuşur oldu. Ailesinin yanına giden eski eşi ise boşanma davası açtı" dedi.
 
5 çocuk babası evlenince eşi evi terk etti
Suriyelilerin gelişiyle birçok ailenin parçalandığını dile getiren Yılmaz, "Akçakale`nin başka bir yerinde ise 5 çocuk babası, inşaat işlerinde çalışan A.E adlı şahıs Süleymanşah kampında aşık olduğu biriyle evlenmeye niyetlendi. A.E`nin evlenme dedikodusu kısa sürede yayıldı.Tüm bunları duyan A.E`nin eşi evini terk etti." ifadelerini kullandı.
 
Kocasının Suriyeli bir kadınla evlendiğini duyunca evi terk etti
Tanık olduğu bir başka olayı da anlatan Yılmaz, "İsminin baş harflerinin dahi yayınlanmasını istemeyen diğer şahıs ise hanımından habersiz, Suriyeli bir bayanla evlendi.Ailesinden gizli evlenen şahıs, evlendiği Suriyeli hanımını dilenci kılığında, kendi evine gönderir. Daha önce evli olduğu eşi ise, dilenci kılığındaki Suriyeli kadını evine alır yemek yedirir ve bir geceliğine evinde yatırır. Gecenin bir bölümünde kalkan kadın, kocasının Suriyeli kadının kaldığı odadan çıktığını görünce ortalık karışır. Adam Suriyeli kadınla evlendiğini söylese de ev hanımı kocasını terk eder." sözlerini kullandı.
 
Gizlice evlendi, bir hafta köyde bir hafta da şehirde kalıyordu
Şanlıurfa merkezinde oturan Mehmet Demir, tanık olduğu bir hadiseyi şöyle anlatıyor: "Bu anlatacağım olay benim akrabalarımdan olanların yaşadığı bir olaydır. Akrabam M.A. A, evli ve 7 çocuk babasıydı. Köyde sade bir hayat yaşıyordu. Şanlıurfa merkezde oturan akrabalarının yanına gelirken, Suriyelilerin kızlarını ikinci evlilik yapanlarla evlendirdiğini duydu. Oda eşinden anne ve babasından gizli bir şekilde Suriyeli bir ailenin kızıyla evlendi. Şanlıurfa`da ev kiralayıp bir hafta köyde bir haftada şehirdeki evinde yeni evlendiği Suriyeli eşinin yanında kalıyordu. M.A. A`nın ailesi şehirde birer hafta kalmasından şüphelenip bir araştırma yapıyor. Evlendiği ortaya çıkan M.A.A ilk önceleri evlendiğini inkar etti."
 
7 çocuğuyla evi terkeden anne başka ilde tarım işçiliği yapıyor
M.A.A`nın eşini evlenmediğine dair ikna ederek şehre getirdiğini belirten Demir ," Daha sonra ilk eşini köyden getirip şehirde ev kiralayan M.A.A ilk eşini, ikinci evliliğinin bir yalan olduğuna ikna etti. Bu yalana inanan ilk eşi, kocasının bazı geceler eve gelmemesinden şüphelenerek M.A.A`yı takibe alır. Takip sonucunda eşinin bir eve girdiğini gören ilk eş, eve baskın yapıp kocası ve Suriyeli ikinci eşini beraber yakalar. Sinir krizi geçiren ilk eş evin içindeki eşyaları dağıtarak dışarı çıkar. Daha sonra sokağa fırlayan ilk eşe bir dolmuş çarpıyor.Kazayı ucuz atlayan ilk eş 7 çocuğunu alarak Adana`ya, tarım işçisi olarak çalışmaya gitti. Bütün bu olaylardan etkilenen M.A.A`nın babası şu an bilincini kaybetmiş bir şekilde, hasta yatağında yatıyor. M.A.A ise ilk eşi ile birlikte akrabalarının bilmediği bir yerde yaşıyor. M.A.A`nın evlenmesinden dolayı büyük bir borç batağına girdiği de iddia ediliyor." diye konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir