• DOLAR 32.604
  • EURO 34.794
  • ALTIN 2488.601
  • ...
SON DAKİKA
"Roboski, Kürtlerde derin bir yara olarak kaldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde 34 sivil insanın katledilmesiyle sonuçlanan olayın yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim, sorumluların ortaya çıkarılmamasının en az katliam kadar ağır bir suç olduğunu söyledi.

 

Türkiye tarihinde devletin vatandaşına yapmış olduğu katliamlar anlamında ciddi bir sicilinin olduğunu söyleyen Sevim, "Hükümetin kuruluşundan bugüne gerek Dersim'de, gerek Zilan'da, Maraş'ta ve toplumsal muhalefet olarak görmüş olduğu bir sürü yerde kendi vatandaşına yönelik ciddi katliamları ve sorumlulukları vardır. Demokratikleşme süreciyle birlikte Türkiye'nin geçmişini temizle, aklanma çabaları devam ederken Roboski'de ciddi bir katliam yaşandı. Belki de katliamlar arasındaki en ağır katliamdı." dedi.

 

Roboski'deki katliamın tamamıyla sivil halka yönelik olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Sevim, "Roboski katliamıyla devlet reflekslerine geri döndü. Burada bizler insanın yaşam hakkının üstünde hiçbir hak ve menfaat olduğunu düşünmüyoruz. Bu anlamda devletin menfaati gibi yarardan bahsedilemez. 2 yılı aşkındır bu katliam yaşandı ve dosyada halen gizlilik kararı var. Bu anlamda topluma en ufak bir bilgi verilmedi. Dolayısıyla bu süreçte yaşananlar, adil bir yargılanmanın olmaması ve sorumluların ortaya çıkarılmaması en az katliam kadar ağır bir suçtur." ifadelerini kullandı.

 

Roboski katliamının Kürtlerin halen vicdanında derin bir yara olarak kaldığını vurgulayan Sevim, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Devlet bu alışkanlığından ve tutumundan bir türlü vazgeçmiyor. Roboski katliamı Kürtlerin halen vicdanında derin bir yaradır. Aslında insan olan herkesin vicdanında bir yaradır. Tamamıyla sorumluların cezadan bağışık olması yönünde politikalar devam ediyor. Ama Kürtler bugüne kadar ortaya koymuş pratikle özellikle ailelerin mücadelesi anlamında bu katliamı unutmayacaklarını ortaya koymuşlar. Umuyoruz ki, önümüzdeki dönemde katliamın sorumluları ortaya çıkarılıp cezalandırılır." (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir