• DOLAR 32.557
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2424.877
  • ...

KONYA-Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat yaptığı basın açıklamasında " Türk-İş tarafından, her ay düzenli olarak yapılan ve bu bültenle 27 inci yılına ulaşan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2013 Aralık ayı sonuçlarına göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 81 lira olarak belirlendi." ifadelerini kullandı.

 

Kökat, açıklamasının devamında " Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 523 lira olmuştur.Konfederasyon hesaplamalarına göre; dört kişilik ailenin yaşam maliyeti geçen yıla göre 315 lira artış göstermiş, sadece gıda harcaması tutarına gelen ek yük ise 96 lira Olmuştur. Çalışanların haneye giren toplam gelirlerinin 'yaşam maliyeti' olarak tanımlanan tutardaki artışın gerisinde kalması sonucu geçim koşulları daha da bozulmaktadır. Asgari yaşam maliyetini karşılayacak ücret düzeyi belirlenmeden, mevcut ücretin enflasyon kadar artırılması yoksulluğu ortadan kaldırmamaktadır. 2014 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları sürdürülürken, Kamuoyuna da yansıyan biçimiyle, devletin istatistik kurumu, bekar bir işçinin yaşama maliyetinin geçtiğimiz ay itibariyle bin 205,10 liraya ulaştığını ortaya koymuştur. Türk-İş'in verilerinden hareketle, yine geçtiğimiz ay itibariyle ve aynı besin içi harcama oranını (yüzde 23,5) kullanarak yapılan hesaplama da benzeri bir sonucu ortaya koymaktadır. "sözlerine yer verdi.

 

Ücretin temel insan haklarının güvencesi altında bir sosyal hak niteliğini taşıması, asgari ücretin kaynağını ve temelini oluşturduğunu belirten Kökat, " Asgari ücretin İşçiye, ailesiyle birlikte insanca yaşaması için yeterli bir ücretin garanti edilmesidir. Belirlenecek asgari ücretin hangi oranda arttığından daha önemli olan ele geçecek tutardır. Bu tutarla, çalışanın ailesi ile birlikte, insan onuruna yaraşır geçim koşullarının hangi ölçüde karşılanabildiğidir.
Türk-İş'in verileri temel alındığında Aralık 2013 ayı itibariyle mutfak enflasyonundaki değişim şöyle olmuştur: Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,52 oranında artmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 9,81'dir. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,81 oranında gerçekleşmiştir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 8,33 olarak hesaplanmıştır." dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)