• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
Ticari işletmelere para cezası uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yeni yılla birlikte çok önemli değişiklikler geliyor. 1 Ocak 2014 itibariyle fatura, gider pusulası, irsaliye, bilet, dekont, tahsilât makbuzları vb. belgelerde tacire ilişkin bilgilerin gösterilmesi zorunluluğu başlayacak.


Hukuk Danışmanı Esin Berker, yaklaşmakta olan yeni düzenlenme öncesi ticari işletmelere, yüklü para cezalarıyla karşılaşabilecekleri konusunda oldukça önemli uyarılarda bulundu.


Berker, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan ilgili maddesinde, tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde birtakım zorunluluklar getirildiğini belirterek, "Ticaret unvanı, şirketin/işletmenin merkezi varsa şube adresleri, vergi dairesi, vergi numarası, ticaret sicili adresi ve numarası, bağlı olduğu oda kayıt/üye no, varsa internet sitesi adresi (kapsamında olanlar zorunlu), iletişim bilgileri, telefon ve faks bilgileri ile e-posta adresi bilgilerinin yer alması zorunlu olacak." dedi.


"Yüklü para cezası gelebilir"
İnternet sitesi kurma zorunluluğu bulunan (bağımsız denetime tabi olan) şirketlerde, ilave olarak yönetim ve temsil bilgilerinin de yer alması gerektiğini aktaran Berker, "6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 51/2'nci maddesi gereğince, bu bilgilerin yer almadığı belgeleri düzenleyenlere 2 bin TL idari para ceza uygulanacaktır. 31.12.2013 tarihinden önce fatura ve diğer ticari belgelerden bastırmak durumunda bulunan kişilerin, bastıracakları belgelerde bu bilgilere yer vermesini öneriyoruz. Ayrıca 31.12.2013 tarihi itibari ile bastırılmış belgelerden, 2014 yılında kullanılacak olanların üzerine etiket yapıştırmak veya kaşe kullanmak suretiyle bu bilgilerin eklenmesi uygun olacaktır. Söz konusu bilgilerin 01.01.2014 tarihinden itibaren e-fatura kullanacak firmaların kullanacağı e-faturalarda da yer alması gerekmektedir." şeklinde konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir