• DOLAR 32.368
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2325.136
  • ...
DEDAŞ: Kaçak kullanan zenginlere dokunacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Bölgede son günlerde artan elektrik kesintileri nedeniyle eleştirilerin hedefi olan DEDAŞ yetkilileri basınla bir araya geldi.

 

DEDAŞ Genel Koordinatörü Necat Tur, Genel Müdür Murat Karagüzel ve Diyarbakır İl Müdürü Asım Aydın, gazetecilerle bir basın toplantısı düzenledi. Bölgedeki elektrik kesintilerinin geçmiş yıllarda yapılmayan altyapı yatırımlarından kaynaklandığını belirten DEDAŞ yetkilileri, mevcut sorunları ancak önümüzdeki 5 yıl içerisinde giderilebileceğini belirttiler.

 

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak'a elektrik veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Temmuz ayından bu yana 5 bin 16 kişi ve işyerinin elektriklerini kaçak kullandıklarını tespit ettiklerini söyleyerek, savcılığa suç duyurusunda bulundukların belirtti.
Toplantıda konuşan Genel Koordinatörü Necat Tur, özellikle kaçak kullanan büyük firmalara ve zenginlere dokunacaklarını söyledi.

 

Köylerdeki abonelerin yüzde 40'ının hiç elektrik parası ödemediğini, Diyarbakır'da bulunan 417 bin aboneden 127 bininin hiç fatura ödemediğini söyleyen Karagüzel, "127 bin abone elektrik kullandığı halde bizim kapımızı çalmıyor. Normal bir evin elektrik tüketim maliyeti 35-40 liradır. Diyarbakır'da 40 lira ve üzerindeki faturalarda sadece 100 bin abone bize ödeme yapıyor. Borç ve kaçak kullanımı nedeniyle elektrikleri kesiyoruz." dedi.

 

Bazı köylerin yüzde 90'ının ödeme yapmadığını, geri kalan köylerin de elektriği kaçak kullandığını söyleyen Karagüzel, bu durumda olan köylerin elektriğini trafodan kestiklerini söyledi.

 

Diyarbakır'da 3 bin 500 kaçak kullanım tespit ettiklerini söyleyen Karagüzel, "Biz kaçak yakaladığımız köylerin elektriğini kesiyoruz. 30 yıldır süren yatırımda kötü bir süreç yaşanmıştır. Bunun hemen bir yılda değişmesi mümkün değildir. Ancak yapacağımız yatırımlarla, abonelerin tüketim alışkanlığının değiştirilmesiyle kesintiler biter. Ama kaçak kullanım sürerse yatırımların hiçbir anlamı olmaz. Bir ayda bölgede yapılan denetimlerde 3 bin 500 kaçak kullanımı tespit edildi." dedi.

 

DEDAŞ Genel Koordinatörü Necat Tur, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birçok yerinde elektrik şebekelerinin eskidiğini belirterek, elektrik direklerinin çürüdüğü için üzerine çıkan personelin düştüğünü söyledi.

 

Bir gazetecinin, 'Bölgede sık sık yaşanan elektrik kesintileri ne zaman sona erecek?' sorusu üzerine Tur, elektriğin uzun vadeli bir yatırım gerektirdiğine işaret ederek, "Elinizi dokundurduğunuz zaman giderilebilecek bir sorun değildir. Özellikle köylerde şebekeler dökülüyor. 1980'lerde yapılan şebekeler. Bunu gidermek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bölgede elektrik sorunu giderilebilir. Geçmiş yıllarda şebeke yenilenmesi için verilen paralar refüjlere gitti. Gereksiz yerlere harcandı. Boş arazilere şebekeler çekilmiş. Neden ihtiyacı olan bölgelere yapılmadı?" itirafında bulundu.

 

Başka bir gazetecinin 'Geçmiş yılların ihmalinin cezası mı çekiliyor?' sorusuna ise Tur, "Aynen öyle. Kurum hantal bir yapı haline gelmişti. Kayıp kaçağın giderilmesi için çalışma yapılmalı. Bölgemizde şuanda yüzde 75 bir kayıp var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Trafolar yeterli değil. Tüm bölgelerdeki kayıp kaçak oranı bir havuzda toplanıyor. Daha sonra yüzde kaç geliyorsa bu da faturalara yansıyor." ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman/Ali Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir