• DOLAR 32.51
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2497.742
  • ...

DİYARBAKIR - Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın Danışma organı olan Kalkınma Kurulu, bu yılki ikinci toplantısını Şanlıurfa'da gerçekleştirdi.

 

Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Mürşit Ekinci, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı M. Fevzi Yücetepe, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin katıldı.

 

Toplantıda konuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, "Küreselleşen dünyada, sadece merkezi planlama, merkezi karar alma ve uygulama anlayışı ile yaygın bir ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmenin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, ekonomik kalkınma ve bölgesel gelişmenin öncü ve itici güçleri olarak yerel ve bölgesel dinamiklerin önemini arttırmış ve kalkınma anlayışında bölgesel kalkınma "merkezi bir rol" oynamaya başlamıştır. Gelinen aşamada temel anlayış; bölgesel gelişmenin tepeden-aşağı değil, yerel aktörlerin katılımıyla aşağıdan-yukarı olması doğrultusundadır. Bu anlayışa uygun olarak, ülkemizde de gerek ulusal ve gerekse ekonomik planlar, yerelin de ihtiyaç, potansiyel ve görüşlerini de dikkate alan "tabandan tavana" yaklaşımıyla hazırlanıyor. Bu aşamada Ajansımızın danışma organı Kalkınma Kurulu, bize yerelin Ajansımızın karar alma süreçlerine dâhil edilmesine katkı sağlamaktadır." şeklinde konuştu.

 

Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise, "Türkiye son yıllarda yerel dinamikleri kalkınma süreçlerine daha fazla dâhil etmeye başladı. Böylece bölgelerin kendilerine has kaynakları ve dinamikleri kalkınmada aktif hale gelmektedir. Kalkınma Ajansları bu hedef çerçevesinde kısa sürede kuruluşunu tamamlamış, bugün sahip olduğu kurumsal yapı, insan kaynakları ve destek araçları ile ülkemizin önemli kuruluşları arasına girmiştir. Küreselleşmenin yarattığı yoğun rekabet sürecinde kalkınma; bir kuruma, kuruluşa veya bir kesime veya sadece devlete havale ederek gerçekleşecek bir iş değildir. Kalkınma, kamu ve özel sektör ile sivil toplum gibi farklı kesimlerin ortaklaşa sürdürmeleri gereken katılımcı bir gelişme sürecidir." ifadelerini kullandı.

 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, Bilgi Odaklı Küresel Rekabet Endeksi çalışma kapsamında Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın başta kentleşme, eğitim, ekonomi olmak üzere temel verilerine ilişkin Kalkınma Kurulu üyelerine bir sunum gerçekleştirdi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)