• DOLAR 32.561
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2426.415
  • ...
Sır; Gece Gibi Bağrında Herşeyi Saklamaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Esma Akbalık / Nisanur Dergisi

“Ey iman edenler! Bağlandığınız akitlerinizi titizlikle yerine getirin.” (Maide / 1)

Ayeti kerime, konunun önemine dikkatimizi çekmektedir. İslam dini öncelikle aile ve genel olarak tüm insanlığın mahrem olan sırlarına gereken önemi vermiş ve buna bizim de önem vermemizi istemiştir. Resulü Zişan Efendimiz (SAV) bu konuda şöyle buyuruyor:

“Arkadaşının ayıbını gizleyen, bir ölüyü diriltmiş gibi sevap kazanır. Allah-u Teâlâ böyle kimsenin dünya ve ahirette ayıplarını örter.”

Settar olan Rabbimiz ne kadar da şefkatli! Tıpkı bir annenin evladının ayıbını örttüğü gibi kullarının ayıbını örtbas ediyor. Hatta bu kullarının ayıbını örtenlere de ayrıca bir mükâfat veriyor. Öyleyse bizler de Müslüman kardeşlerimizin sırlarını örtmede gece gibi olmalıyız.

Mümin kardeşlerimizin ayıp ve kusurlarını Hz. Ali’nin “Keşke kalbimin içinde bir kalp daha olsaydı Müslüman kardeşlerimin bana emanet olarak söylediği sırları oraya kilitleseydim” şuuru ile örtmemiz, bize verilen her sırrı emanet bilinci ile muhafaza etmemiz lazım.

Özellikle toplum içerisinde Müslüman kimliği ile bilinen davetçi kardeşlerime sesleniyorum. Sizler insanlar gözünde adeta bir doktor hükmündesiniz. Çünkü insanlar böyle kimselere huzur içinde sırlarını söyler, içlerini döker ve onları bireysel ve toplumsal sorunlarını çözmek için bir başvuru kaynağı olarak görürler. İşte toplumun güvenini kazanmanın yolu sır saklamaktan geçer. Yani Müslüman bir kişi gerekirse ser vermeli ama sır vermemeli. Çünkü akıllı kimse sır küpü gibidir.

Birçok devlet adamı, başarılarının en mühim sebebinin sır saklamak olduğunu belirtmişlerdir. Sırrını söyleyen her zaman pişman olur. Dolayısıyla insan söylemediği sözün hâkimi, söylediği sözün ise mahkûmudur. Öyleyse bizler de Müslüman kardeşlerimizin sırlarına sadık olup adeta o sırları gönül mezarımıza gömmeliyiz. Aksi taktirde başta kardeşlerimizin bize olan güvenlerini yitireceğimiz gibi artık hiç kimse bize güvenemez hale gelir.

Enes bin Malik Hz. Peygamberin kendisine şöyle söylediğini rivayet etmiştir:
...

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir