• DOLAR 32.596
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2409.248
  • ...
Hatay'da işsizlik neden arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HATAY - Hatay'da işsizlik oranları hız kesmeden devam ediyor. Hatay, son verilere göre işsizlik oranlarının arttığı iller sıralamasında yer alıyor. Hatay halkı, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle göç eden Suriyelilerin Hatay'a yerleşmesinden dolayı işsizlik oranlarının arttığını düşünüyor.

 

Hatay'da işsizliğin arttığını ve kendisinin de aylardır işsiz olduğunu belirten Ali Şen (22), "işsizliğin had safhada olduğu bu ülkede torpilsiz bir işe girilmiyor. İskenderun'da en büyük iş kaynağı olan limanın özelleştirilmesiyle işsiz insan sayısında artış yaşandı. Bu da ancak devlet yetkilileri ve şirketlerin yardımlarıyla çözüme kavuşur." dedi.

 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde ikamet eden Arif Barın(42), Uğur Açıkgöz (47) ve Metin Gövtaş (31), işsizliğin en büyük sebeplerinden birinin Suriye'de yaşanan savaştan dolayı halkın Hatay'ın aldığı göç olduğunu söyledi. Bu konuda yetkililere çok büyük görevler düştüğünü belirten Açıkgöz, "İş imkânlarının artması lazım, şuan ki iş olanakları bu sıkıntıyı çözüme kavuşturmuyor." ifadelerini kullandı.

 

"Şehrimizde işsizlik oranı zaten düşük iken Suriyeli Müslümanların buraya göç etmesiyle işsizlik oran daha da arttı" diyen Müslüm Ölmez (58), "Suriyeliler sigortasız ve düşük ücretle çalıştıkları için işveren şirketler tercihlerini onlardan yana kullanıyor. Yetkililerin bir an önce bir çözüm bulmaları gerekiyor. İskenderun'un en büyük iş kaynağı olan demir-çelik fabrikası ve liman gibi işyerleri ise işçi ihtiyaçlarını şehir dışında karşıladıkları için işsizlik oranı artıyor." diye konuştu.

 

İşsizliğin ana sebeplerinden birinin Suriyeli mültecilerin Hatay'a göç etmesi olduğunu ifade eden Mehmet Gövtaş ise, "Suriyeli Müslümanlar, ülkelerinde savaş olması nedeniyle ülkemize göç etmek zorunda kaldılar. İşverenler ucuz çalışan Suriyelileri işe alınca halkımız işsiz kalmaya başladı. İnsanlarımızı hayvancığa teşvik etsinler. Suriyeli Müslümanlara iş olanakları ve fabrikaların açılması işsizlik sorununu çözer." şeklinde konuştu.

 

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Türkiye genelinde işsiz sayısının 2013 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 292 bin kişi artarak 2 milyon 831 bin kişiye yükseldiğini bildirmişti. (Fikret Kavgalı/Recep Gümüş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir